Ротавирусни инфекции – какво трябва да знаем за тях и до колко са опасни?

12731
Ротавирусни инфекции – какво трябва да знаем за тях и до колко са опасни?

Ротавирусните инфекции са широко застъпен проблем. Боледуват както деца, така и възрастни. Честотата на заболяването при деца е много по-висока, защото тяхната имунна система все още не се е доразвила и не може да ги предпазва агресивно от патогени. В световен мащаб годишно около 120 млн. деца боледуват от ротавирусни инфекции, а 500 000 умират от тежката дехидратация и усложненията. Това означава, че инфекцията представлява сериозен здравен проблем. Заболели се наблюдават през всички сезони, но през зимата се срещат по-често.

Какви са източниците на инфекцията и как става заразяването?

Болните хора и здравите носители са единствените източници на инфекцията. Предава се по контактен или фекално-орален път. След като вирусът навлезе през гастроинтестиналния тракт, той атакува клетките, които покриват лигавицата на тънките черва. По този начин се нарушава абсорбцията на хранителни вещества, започват да се губят белтъци, въглехидрати, мазнини и големи количества вода.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Почти всички малки деца са се срещали с ротавирусите. Първият контакт с тях може да бъде както безсимптомен, така и да се изрази в тежка инфекция със сериозна дехидратация. Рискови фактори за по-тежко протичаща инфекция са хранене с адаптирани млека, ниско тегло при раждането и след това, лоши социално-битови условия.

Как протича заболяването? Какви са първите симптоми и какви опасности крие инфекцията?

Заболяването протича по-тежко при деца и по-леко при възрастни като това не е абсолютно правило. Обикновено започва с повишаване на телесната температура, след това се появяват коремни болки, гадене, повръщане и диария. Изхожданията са обилни с кашава или водниста консистенция. Ротавирусните инфекции (както и голяма част от останалите чревни инфекции) водят до загуба на големи количества течности, които възрастният човек компенсира в началото на заболяването, но децата не успяват. При бебетата и децата до 5 годишна възраст дехидратацията настъпва много бързо и може да бъде фатална, ако не се започне веднага лечение с вливане на разтвори. Може да се стигне до състояние на шок от прекомерната загуба на вода и електролити.

Кога трябва да потърсим лекарска помощ и какво е лечението?

реклама

Както вече споменахме, при децата чревните инфекции са причина за бързо настъпващо обезводняване на организма. Освен това се губят електролити, което оказва влияние върху сърдечната дейност, метаболитните процеси и други системи. Още с началото на заболяването е добре да бъде потърсена лекарска помощ, за да може веднага да се започне рехидратиращо лечение с инфузионни разтвори. Пробиотиците също имат място в лечението на ротавирусните инфекции. Може също да се прилагат антидиарийни средства, които действат патогенетично. Антибиотици е абсолютно безпредметно да се прилагат, тъй като се касае за вирусна, а не за бактериална инфекция. Най-важната и ключова стъпка в лечението е рехидратацията.

Профилактика на ротавирусните инфекции може да се прави чрез ограничаване на контактите с болни хора и спазването на добра хигиена. Има също така създадени перорални ваксини срещу ротавируси, които се прилагат на 2 и 4 месечна възраст.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се