Маркерите на възпаление в организма - какво трябва да знаем

4264
Маркерите на възпаление в организма - какво трябва да знаем

Възпалението е вродена реакция на тялото към нараняване включително инфекция, травма, операция, изгаряния и рак. Някои протеини се освобождават в кръвния поток по време на възпаление, ако концентрациите им се повишат или намалят с поне 25%, те могат да се използват като системни маркери за възпаление.

Въпреки, че има много възпалителни маркери известни също като реактиви на остра фаза тези които най - често се измерват в клиничната практика са:

 • С-реактивен протеин (CRP)
 • скорост на утаяване на еритроцитите (ESR)
 • прокалцитонин (PCT)

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА CRP С ОТСТЪПКА ТУК!

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

PCT е по - нов маркер за възпаление, който в определени случаи може да идентифицира или изключи бактериални инфекции и да насочи антибактериалното лечение.

Тъй като тези маркери са неспецифични тестовете не са диагностични за никое конкретно състояние, но могат да помогнат за идентифициране на генерализирано възпалително състояние заедно с други тестове и да подпомогнат диференциалната диагноза. При някои заболявания серийните измервания на CRP също могат да имат прогностична стойност.

Освен С-реактивен протеин (CRP), скорост на утаяване на еритроцитите (ESR) и прокалцитонин (PCT) някои други маркери на възпаление са:

 • серумен амилоид А
 • цитокини
 • алфа-1-кисел гликопротеин
 • плазмен вискозитет
 • церулоплазмин
 • хепцидин
 • хаптоглобин

Въпреки това високата цена, ограничената наличност и липсата на стандартизация могат да ограничат практическото клинично използване на маркери различни от CRP, ESR и PCT при оценката на възпалението. И все пак някои протеини в остра фаза например алфа-1 антитрипсин, фибриноген и коагулационни фактори и фактори на комплемента играят роля в специфични диагнози.

Насоченото управление на антибиотиците е практиката на използване на биомаркери за насочване на решенията за започване и прекратяване на антибиотично лечение, за да се избегне злоупотреба и прекомерна употреба. Прекомерната употреба може да доведе до резистентност на бактериите към антибиотични лекарства.

Нивата на С-реактивен протеин (CRP) и прокалцитонин (PCT) са полезни за оптимизиране на антибиотичната терапия. Тъй като тези тестове могат да разкрият тежестта на заболяването и разрешаването на заболяването, а резултатите могат да покажат дали антибиотиците трябва да бъдат започнати или спрени.

Показания за назначаване на тест

Възпалителните процеси са компонент на широк спектър от заболявания. CRP, ESR и PCT са общи, неспецифични маркери които могат да бъдат полезни за определени състояния. Измерването на нивата на възпалителни маркери може да се използва във връзка с цялостната клинична картина на пациента за:

 • Помощ при диагностицирането на някои предполагаеми възпалителни заболявания (ESR е полезен при гигантски клетъчен артериит и CRP при неонатален сепсис)
 • Разграничаване между възпалителни и невъзпалителни заболявания (остеоартрит срещу ревматоиден артрит или възпалително заболяване на червата срещу синдром на раздразнените черва)
 • Управление на определени антибиотични терапии (PCT измерванията могат да се използват за подпомагане на съкращаването на продължителността на антимикробната терапия при пациенти с инфекции на долните дихателни пътища)
 • Предсказване на възстановяване (нивата на PCT могат да се използват за прогнозиране на 28-дневния кумулативен риск от смъртност при пациенти с диагноза сепсис)

реклама

Лабораторни изследвания

С-реактивен протеин. Концентрациите на CRP са надежден ранен индикатор за активно системно възпаление тъй като стойностите могат да помогнат за разграничаването на възпалителните от невъзпалителните състояния и отразяват тежестта на възпалителното увреждане.

CRP се препоръчва пред ESR за откриване на възпаление в остра фаза при пациенти с недиагностицирани състояния, тъй като е по-чувствителен и специфичен от ESR. CRP има тесен диапазон от нормални стойности обикновено <3-10 mg/L в кръвта, но при пациенти с инфекции или възпалителни състояния нивата могат да се повишат няколкостотин пъти.

CRP също е полезен маркер, тъй като концентрациите се променят бързо през първите 6-8 часа след нараняването, достигат пик след 48 часа и се връщат към нормалните нива след като проблемът е разрешен. Освен това някои проучвания показват, че съотношенията на серийните измервания на CRP към нивото на CRP при постъпване могат да бъдат свързани с резултатите при критично болни пациенти.

Въпреки това при критично болни пациенти и тези в интензивното отделение PCT има по-голяма точност и може да бъде за предпочитане пред CRP като се има предвид, че специфичността и чувствителността на CRP са по - ниски и пиковите нива може да не съответстват на тежестта на възпалението.

Високочувствителният CRP (hsCRP) не се използва за същите цели като CRP и не трябва да се използва при оценката на общи възпалителни процеси.

Скорост на утаяване на еритроцитите. ESR е индиректно измерване на концентрациите на плазмените протеини и се влияе от редица болестни състояния. Тъй като ESR зависи от няколко протеина с различен полуживот скоростта се повишава и спада по-бавно, отколкото концентрациите на CRP.

Освен това нормалните стойности на СУЕ са специфични за възрастта и пола, процентът нараства постоянно с възрастта и е по-висок при жените отколкото при мъжете. Въпреки, че измерванията на CRP имат ясно предимство пред стойностите на ESR, ESR тестът остава полезен при диагностицирането на избрани състояния особено общи костни лезии и остеомиелит.

Прокалцитони. Освобождаването на PCT в кръвообращението най - често се индуцира от бактериална инфекция, но увеличенията могат да бъдат резултат и от други причини:

 • тежка вирусна инфекция
 • панкреатит
 • тъканна травма
 • някои автоимунни заболявания

Освен това повишаването на PCT обикновено не се свързва с бактериална колонизация, локализирана бактериална инфекция или алергични реакции. При диагностицирането на сепсис повишените нива на PCT имат висока положителна прогнозна стойност, а нормалните нива имат висока отрицателна прогнозна стойност. PCT измерванията могат също да се използват за:

 • персонализиране на лечението
 • управление на предписанията на антибиотици
 • и намаляване на експозицията на антибиотици

Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) одобрява използването на PCT тестове за насочване на употребата на антибиотици при пациенти с остри респираторни заболявания.

Мониторинг

Тъй като нивата на CRP падат бързо след като причината за възпалението е разрешена CRP е полезен маркер за наблюдение на активността на заболяването и отговора или необходимостта от лечение.

Проучванията показват, че нивата на CRP трябва да намалеят през първите 48 часа, ако лечението е адекватно, повишаването на концентрациите на CRP през първите 48 часа предполага неподходяща терапия.

Лекарите препоръчват да изчакате поне 24 часа преди да повторите измерванията на CRP с изключение на новородени при които се препоръчва изследване след 18-24 часа. PCT измерванията могат да предоставят подобна полезна информация за решения за лечение и наблюдение на заболяването.

https://arupconsult.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се