Остър бронхиолит – какво представлява?

7006
Остър бронхиолит – какво представлява?

Острият бронхиолит представлява остро възпалително инфекциозно заболяване, което засяга най-малките бронхи - бронхиолите. От остър бронхиолит боледуват най-често деца до 2 годишна възраст. Среща се и при по-големи деца. Над 50% от децата до 5 годишна възраст боледуват поне веднъж годишно от бронхиолит и не рядко той става причина за хоспитализация. Касае се за сравнително доброкачествено заболяване, което при липса на усложнения и леко протичане, не налага болнично лечение.

От какво се причинява острият бронхиолит?

Етиологията на заболяването е почти винаги вирусна. В 80% от случаите се изолира респираторно-синтициален вирус (RSV). Други причинители на острия бронхиолит са грипни, парагрипни вируси, аденовируси, риновируси и др.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Какви са предразполагащите фактори за по-често боледуване?

Респираторните инфекции, включително и острият бронхиолит се срещат по-често при деца с хронични заболявания, муковисцидоза, анатомични деформации. Значение имат също така рисковите фактори, на които е била изложена майката по време на бременността (тютюнопушене, алкохол, медикаменти).

Какви са симптомите на острия бронхиолит?

Обикновено заболяването започва остро. Това е характерна особеност на всички вирусни инфекции. Може да има период от няколко часа и един ден, в които детето е по-неспокойно. След това започва покачване на телесната температура, появяват се кашлица, хрема. Детето е отпаднало и с намален апетит. Секрецията от носа, ако има такава, е обилна и прозрачна. Възможно е да се появят още диария и повръщане в хода на вирусното заболяване. При по-тежко протичане може да се наблюдават още затруднения в дишането, хъркащо или свиркащо дишане. Много рядко острият бронхиолит може да доведе до дихателна недостатъчност.

реклама

Как се поставя диагнозата?

Диагнозата се поставя комплексно. Нужна е консултация със специалист - педиатър или пулмолог. Задължително трябва да бъдат направени рентгенография на бял дроб и лабораторни изследвания. От тях ще има увеличени левкоцити и ускорено СУЕ. Увеличаване на C-реактивният протеин ще има само при налична бактериална инфекция.

Какво е лечението на острия бронхиолит?

Тъй като се касае за вирусно заболяване, лечението е основно симптоматично. Много е важен режимът на детето - сън, добра храна, почивка. При наличие на вторично бактериално усложнение, тогава трябва да се включи антибиотик. Основно се прилагат медикаменти за овладяване на кашлицата, температурата и хремата.

Кога е необходимо болнично лечение?

Всички деца до 1 годишна възраст е добре да бъдат лекувани в болница. Всички останали, които са с налични хронични заболявания или с белези на дихателна недостатъчност също трябва да бъдат хоспитализирани. Леките и неусложнения форми се лекуват в домашни условия.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се