Ръководителят на немската компания Drägerwerk, лидер в производството на респираторни машини споделя: „Абсолютно невъзможна мисия“

1536
Ръководителят на немската компания Drägerwerk, лидер в  производството на респираторни машини споделя: „Абсолютно невъзможна мисия“

Drägerwerk е световен лидер в производството на респираторни машини.

В интервю пред авторитетното германско издание Шпигел 57-годишният ръководител на компанията Стефан Дрьогер обсъжда предизвикателствата да бъде в крак с повишеното търсене с разрастването на кризата с коронавируса.

ШПИГЕЛ: Г-н Дрьогер, Вашата компания понастоящем получава рекорден брой поръчки и акциите във Вашата компания са по-търсени от всякога. Можете ли да извлечете някакво удовлетворение поради това?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Дрьогер: Смирени сме пред ситуацията, но ме кара да се гордея. Ние осъзнаваме своята отговорност.

ШПИГЕЛ: Германското правителство сключи с Вас договор за изграждане на 10 000 респираторни машини. Колко далеч сте от това?

Дрьогер: Договорът има подробен план за доставка който обхваща цялата година. Първите устройства вече са готови. Когато новината дойде от Ухан последствията бяха почти предвидими. Ние сме запознати с тях от кризата със SARS. Но договорът с германското правителство представлява част от нашата продукция която е за износ. По-голяма част се произвежда за клиенти извън страната.

ШПИГЕЛ: Кой купува оборудване от вас?

Дрьогер: Австрийският канцлер Себастиан Курц беше на телефона по-рано. Има нужда от 1000 респираторни машини, но в този момент можем да му предоставим само 50. Безброй министри от различни страни се обадиха, а миналия уикенд се обади краля на Холандия.

ШПИГЕЛ: Можете ли да покриете търсенето?

Дрьогер: Не напълно. Удвоихме обема на производството си през февруари и в крайна сметка ще го повишим четири пъти. Само в Любек (където се намира компанията) наемаме до 500 нови служители.

ШПИГЕЛ: Имайки предвид броя на договорите нямате друг избор освен да зададете приоритети. Според това "Германия първа" ли е?

Дрьогер: Не. В началото почти всички респираторни машини отидоха в Китай където нуждата беше най-голяма. Те се нуждаеха от доста просто устройство и ние успяхме да произвеждаме 400 от тях седмично. Устройството превръща околния въздух в пречистен въздух, изисква само електрическо гнездо и ако е необходимо кислородна бутилка. Не изисква връзка с болнична медицинска система.

ШПИГЕЛ: Как решавате в тези дни чия поръчка да се изпълни?

Дрьогер: Това всъщност създава някои трудности. В момента получаваме новини на всеки час за ситуацията в различни страни, които трябва да вземем предвид. Това означава, че поставяме човешките фактори на първо място.

ШПИГЕЛ: Производителите на автомобили и други фирми обявиха, че могат да произвеждат компоненти за респираторните машини. Това чист ПР ход ли е или всъщност е от полза?

Дрьогер: Има малко смисъл в адаптирането на неизползвания производствен капацитет за изработване на компоненти за нуждите на респираторните машини на нашата компания. Разговарях с Даймлер през уикенда. Те също биха искали да помогнат. Но за съжаление не е толкова просто. Не можем да създаваме и коли. Преди да инвестираме прекалено много мисли в това, трябва да се съсредоточим върху използването на устройства, които седят някъде в склад да се включат обратно в работата. Или можем да пренасочим други устройства? При това положение има много потенциал.

ШПИГЕЛ: Откъде мислите, че ще дойдат тези видове резерви?

Дрьогер: Считам, че е възможно да се използват устройства от линейки или отделения за анестезиология. Такива апарати не са предназначени за дълго във времето обдишване, но могат да бъдат използвани за целта. Смятаме, че само в Германия от този резерв могат да бъдат мобилизирани 5000 устройства. За да стане това възможно, болничният персонал разбира се трябва да бъде инструктиран как да използва тези устройства. И също изисква действия от страна на регулаторните органи.

ШПИГЕЛ: Респираторните машините са фактор, но обдишването на пациентите с COVID-19 е сложно. Не е ли основният проблем недостиг на експерти?

Дрьогер: Да, страхувам се, че е така. И има още един проблем. Германският министър на здравеопазването може да е предприел ранни действия, но не е ясно как 10 000 устройства които той е поръчал трябва да бъдат разпространени. В резултат на това много болници се свързват директно с нас. Въпреки трудностите трябва да гарантираме, че ресурсите се разпределят по възможно най-добрия начин и че болниците не получават високо качество оборудване за малко пари, което не знаят как да използват.

ШПИГЕЛ: Какво е толкова взискателното за тези респираторни машини?

Дрьогер: Не става въпрос за респираторната машина, а за човека, който е свързан към нея. Трябва да можете да оцените състоянието на човека и да знаете как точно да настроите устройството. На първо място, за да спасите неговия живот и след това да гарантирате, че бързо ще се възстанови и остане здрав. Това изисква години опит.

ШПИГЕЛ: В коя държава ситуацията с доставките в момента е особено предизвикателна?

Дрьогер: В Европа броят на леглата за интензивно лечение на глава от населението е много неравномерно разпределен. В Италия е три пъти по-нисък броя отколкото тук. В Англия пет пъти по-нисък. Предизвикателството в Англия ще бъде по-голямо отколкото в Испания. И положението в САЩ е много тревожно. Системата за отчитане там също е слабо развита.

ШПИГЕЛ: Получихте ли обаждане от президента на САЩ Доналд Тръмп?

Дрьогер: Чакаме го. Властите на САЩ направиха искане за 100 000 респираторни машини. Това вероятно надвишава годишния производствен капацитет на всички производители. Абсолютно невъзможна мисия. И дори тази бройка няма да е достатъчна. Кандидатствахме, за да поемем част от доставката, защото ние носим отговорност като най-големият производител.

ШПИГЕЛ: Кога ще започне да се развива недостиг за изработване на филтри, тръби и други компоненти за респираторните машини?

Дрьогер: Вече има. Когато става въпрос за доставки на части, наблюдавахме явление, подобно на това с тоалетната хартия. Продължава купуването в следствие на паника, но от болниците и това е в ущърб на всеки. Частите идват от цял ​​свят включително от Турция. Много се надявам веригите за доставки да останат непокътнати, въпреки протекционизма. Ако някой реши да ги наруши, вече няма да има респираторни машини за никого.

ШПИГЕЛ: Вашата компания произвежда също маски за лице. Увеличили ли сте производството им, както сте направили с респираторните машини?

Дрьогер: Да, но ситуацията е друга. Що се отнася до респираторните машини търсенето е толкова голямо, че бихме могли да произведем 10 пъти това, което правим сега. Търсенето на маски е толкова голямо, че лесно бихме могли да продадем 100 пъти това, което правим сега. Но това е утопично. Удвоихме производството и не можем да направим повече от това. Маските се произвеждат от напълно автоматизирани машини, които работят 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата.

ШПИГЕЛ: Откъде идва търсенето на маските в момента?

Дрьогер: Един пример. Властите в САЩ искат да купят 500 милиона маски. Това за всички е просто невъзможно.

ШПИГЕЛ: Защо там няма достатъчно маски?

Дрьогер: Когато започна кризата, спекулантите бързо се намесиха. Купиха контейнер с маски и сега ги продават на изнудващи цени. И фактът е, че много хора които не работят в болници смятат, че трябва да носят маски.

ШПИГЕЛ: Германското правителство забрани износа на маски за лице в началото. Това не помогна ли?

Дрьогер: Френският президент заяви, че иска да спре износа и да конфискува защитните средства. После последва Германия и имаше верижна реакция. Проблемът е, че в Германия няма големи производители на маски. В нашия случай маските съставляват само 0,3 процента от приходите ни. Ние ги произвеждаме в Швеция и Южна Африка. Спирането на износа означава, че други страни също държат на произведените от тях продукти.

ШПИГЕЛ: Асоциацията на общопрактикуващите лекари във федералната провинция Долна Саксония пусна инструкции за шиене на защитни маски като твърди, че можете да направите свои собствени маски от кърпи за съдове. Това добра идея ли е?

Дрьогер: Ако помага на хората на улицата да се чувстват по-сигурни, тогава защо не? Това ще остави по-специализираните продукти за лекари и медицински сестри.

ШПИГЕЛ: Как може да се избегне затруднение в доставките в бъдеще?

Дрьогер: Германия трябва да разработи интелигентна система за съхранение на определен брой маски, които могат да се използват, ако е необходимо. Важното е, че маските имат срок на годност. Те ще трябва редовно да се изваждат от склада, тъй като наближават срока на годност и трябва да се продават. Направих няколко предложения по въпроса до министъра на здравеопазването Йенс Шпан.

ШПИГЕЛ: Имате ли запаси от маски запазени в дома си?

Дрьогер: Не, нито една. Аз съм само на 57 години, така че имам още три години докато не стигна до момента да принадлежа към рисковата група.

ШПИГЕЛ: Какви са поуките които трябва да научим от тази криза?

Дрьогер: Показателно е, че здравият разум е по-важен отколкото всички сме мислили. Тази ситуация е толкова нова и сложна, че проблемите могат да бъдат решени само от хора които внимателно претеглят решенията си. Изкуственият интелект, за който всички говорят толкова много напоследък в момента не ни помага много.

ШПИГЕЛ: Все още ли приемате всички обаждания от министри на правителства и държавни ръководители или сте започнали да изключвате телефона си?

Дрьогер: Всеки който изпрати запитване получава отговор. Току-що получих обаждане от група, която би искала да дари една респираторна машина на Румъния. Разбира се те също ще получат отговор от мен.

ШПИГЕЛ: Какъв ще бъде отговорът?

Дрьогер: За жалост такъв, който вероятно няма да зарадва.

https://www.spiegel.de

Здравни консултации ОНЛАЙН може да видите от ТУК
Дезинфектанти от тук

Тестове, маски, прегледи от тук

Картата може да се отвори от тук.

Прочетете още:
Симптомите на коронавирус Covid-19
Как да се предпазим от Коронавирус Covid-19?
Коронавирус Covid-19: Митове и факти


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се