Спиш на светло? Може да навредиш на здравето си!

2804
Спиш на светло? Може да навредиш на здравето си!

Твърде много светлина е вредно за здравето ни. До този извод води скорошно изследване на мишки, които са били подложени на непрекъснато осветление в продължение на 6 месеца. Това довело до загуба на сила и костна маса и са се появили признаци на възпаление.

Резултатите са тревожни за хора, които продължително време се излагат на светлина - като сезонните работници и болничните пациенти. В експеримента са участвали 134 мишки, които не са били на тъмно в продължение на половин година.

Данните показали, че до края на изследването мишките загубили около половината от издръжливостта си в сравнение с контролните резултати. Освен това техните кости също били засегнати.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

реклама

Изследователите установили, че костите им станали по-тънки и проявили симптоми на ранните етапи на заболяването остеопороза. Проявили се и признаци на възпаление, като повишаване на броя на белите кръвни клетки, което обикновено се свързва със стрес или инфекция.

Тези ефекти могат да бъдат свързани с нарушаването на "вътрешните часовници" на животните. При нормални условия, съществува ясна разлика между сигналите, които невроните в мозъка изпращат през деня и нощта. Когато са изложени на постоянна светлина, разликата в силата на тези сигнали е била намалена със 70 на сто, установява изследването. Т.е. излагането продължително време на светлина променя нормалните циркадни ритми в мозъка до 70%.

Резултатите подкрепят доказателствата от проучванията, които предполагат, че продължителното излагане на светлина при хора може да повлияе на здравето им. Например, жените, които се излагат на по-дълги периоди на светлина, са по-податливи на счупвания на костите им. Това от друга страна пък води до повишен риск от рак и болести на обмяната.

Екипът на Йохана Мейер от Медицинския университет в Лайден в Холандия установил, че нарушените циркадни ритми на мишките се възстановяват за около 2 седмици, след като ги поставят и на тъмно.

"Това е добра новина", смята д-р Мейер, "защото това означава, че хората, живеещи продължително време на светлина - като пациентите в интензивните отделения или недоносените бебета, които са в кувьози, могат да бъдат подпомогнати чрез въвеждане на периоди на тъмнина."


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се