Връзката между диабета и болките в ставите

3808
Връзката между диабета и болките в ставите

Диабетът може да причини болки в ставите по различни начини, включително чрез увреждане на ставите или нервите. Освен това е свързан с два вида артрит. С течение на времето неконтролираният диабет може да засегне мускулите и скелета, което води до болки в ставите, увреждане на нервите и други симптоми. Също така според Фондацията за артрит хората с диабет са почти два пъти по-склонни да развият артрит.

Диабетът е хронично състояние характеризиращо се с проблеми с инсулина и кръвната захар. Инсулинът е хормон, който доставя кръвна глюкоза в клетките на тялото. Ако човек има високи нива на глюкоза в кръвта твърде често и не получава лечение това може да доведе до редица здравословни състояния.

Диабет тип 1 е автоимунно състояние. Възниква когато панкреасът не произвежда инсулин.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Диабет тип 2 се нарича още придобит диабет. Тялото произвежда по-малко инсулин, а хормонът не функционира ефективно.

Кои са начините по които диабетът може да причини болки в ставите?

Мускулно-скелетни проблеми

С течение на времето, ако човек не получи ефективно лечение диабетът може да доведе до срив на опорно-двигателния апарат. Това може да включва увреждане на ставите и ограничен обхват на движение на ставите. Диабетът също може да причини промени в нервите и малките кръвоносни съдове. В резултат на това нарушенията на ръцете са много чести сред хората със заболяването.

Определени състояния на ставите са склонни да се развиват при хора с диабет тип 1 или диабет тип 2. Проблемите със ставите често корелират с продължителността и контрола на диабета. Тези проблем със ставите са:

  • синдром на карпалния тунел
  • контрактура на Дюпютрен (образуване на фиброзни възли и бридове под кожата на дланта)
  • боцкане на пръстите на ръката

Някои хора с диабет развиват удебеляване на кожата на пръстите заедно с намалена подвижност в ставата. Също могат да изпитат болки в рамото поради синдромът на замръзналото рамо или тендинит на мускулите на ротаторния маншон. Когато ставите са повредени ставният хрущял между тях вече не работи толкова ефективно. В резултат на това костите могат да се търкат заедно причинявайки възпаление, скованост и болка. Човек може да изпита ограничена подвижност на ставите.

Стъпало на Шарко (Charcot)

Това състояние се нарича още невропатична артропатия и е резултат от увреждане на нервите причинено от диабет. Медицинският термин за увреждане на нерв свързан с диабет е диабетна невропатия. Диабетната невропатия може да причини изтръпване на крайниците като стъпалата и глезените. С течение на времето човек може да почувства слабо или никакво усещане в тези области. Може да бъде по-лесно да завъртите или счупите крак например без да осъзнавате степента на щетите.

Малки и леки навяхвания могат да окажат натиск върху ставите на стъпалото. Намаленото кръвоснабдяване и механичните фактори допринасят с течение на времето за увреждане на ставите и физически деформации. В някои случаи човек може да бъде в състояние да помогне за предотвратяването на тази вреда. Някои предупредителни признаци за :

  • зачервяване или подуване
  • скованост
  • болка в ставите
  • области които се чувстват горещи на пипане
  • промени във външния вид на краката

реклама
Ако невропатичната артропатия причинява болка избягвайте да използвате засегнатия крак докато не заздравее. Ако стъпалата са изтръпнали помислете за използване на допълнителна опора, например специални ортопедични стелки.

Връзки на диабета с артрит

Хората с диабет са почти два пъти по-склонни да развият артрит. Рискът от артрит обаче може да се различава в зависимост от това дали човек има диабет тип 1 или тип 2.

Ревматоиден артрит и диабет тип 1

Както ревматоидният артрит (RA) така и диабет тип 1 са автоимунни нарушения. Това означава, че и в двата случая имунната система атакува иначе здрава част от тялото. При човек с ревматоиден артрит имунната система атакува тъканите в ставите причинявайки подуване, болка и деформации. При човек с диабет тип 1 имунната система атакува панкреаса и спира производството на инсулин.

И ревматоидният артрит и диабет тип 1 включват възпаление и определени клинични признаци на възпаление. Включително нивата на С-реактивен протеин и интерлевкин-6 са постоянно високи при хора, които имат едно от заболяванията. Наличието на едно автоимунно състояние може да увеличи риска от развитие на второ. Това помага да се обясни защо диабет тип 1 и RA могат да съществуват едновременно.

Остеоартрит и диабет тип 2

За разлика от диабет тип 1, тип 2 е силно свързан с излишното телесно тегло. Наднорменото тегло или затлъстяването също увеличава риска на човек да развие остеоартрит (ОА) тъй като теглото поставя допълнителен стрес върху ставите, особено в долната част на тялото. Човек може да намали риска от развитие на диабет тип 2 и остео артрит чрез поддържане на здравословно тегло, здравословна диета и редовни упражнения. Ако човек има едно от двете състояния или и двете достигането и поддържането на здравословно тегло може да подобри симптомите им. Според Фондацията за артрит загубата на 15 килограма може значително да подобри нивото на болки в коляното при човек с остеоартрит например.

Също така, при хора с диабет тип 2 загубата на 5-10% от общото телесно тегло може значително да намали нивата на кръвната захар. В резултат на това може да се наложи да приемат по-малко лекарства за състоянието.

Лечение и контрол

Приемът на противовъзпалителни лекарства без рецепта като ибупрофен, често може да намали болката и отока в ставите. Говорете с лекар за краткосрочен и дългосрочен прием на ибупрофен например. Ако болката в ставите и други симптоми продължават обсъдете възможностите за лечение с лекар. Някои хора се възползват от брекети, ортопедия, промяна в прием на лекарства и в начина си на живот.

Диабет тип 1 и тип 2 имат различни причини и лечение

Хората с диабет тип 1 обикновено трябва да приемат форми на инсулин, за да контролират нивата на кръвната си захар.

Хората с диабет тип 2 също могат да изискват инсулин. Често те трябва само да приемат лекарства, които подобряват реакцията на техния инсулин към кръвната захар.

Хората с всеки тип диабет се възползват от поддържането на здравословна диета и нивото на физически упражнения. Достигането и поддържането на здравословно тегло има допълнителни ползи за хората с диабет тип 2. Получаването на навременно лечение може да помогне на човек да избегне усложнения от диабет в дългосрочен план като увреждане на ставите и малформации.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ДИАБЕТ С ОТСТЪПКА ТУК!

Преддиабет и болки в ставите

Наднорменото тегло излага на човек риск както от преддиабет, така и от болки в ставите. Теглото може да доведе до по-високи нива на кръвна захар, а панкреасът да не е в състояние да произвежда достатъчно инсулин, за да регулира нивата на кръвна захар. Това може да накара човек да развие диабет тип 2. Наднорменото тегло също поставя стрес върху ставите, особено в долната част на тялото.

За да намали риска от развитие на диабет тип 2 и да ограничи стреса върху ставите човек трябва да поддържа здравословно тегло. Да спортува редовно и яде здравословна диета богата на пълнозърнести храни, зеленчуци, плодове и постни протеини. Когато човек не получи ефективно лечение, диабетът може да причини болки в ставите.

Болката може да бъде резултат от въздействието на диабета върху мускулно-скелетната или нервната система. Болката в ставите може да възникне и ако диабетът причинява артрит, както ревматоиден артрит или остеоартрит. При някои хора безрецептурните обезболяващи и противовъзпалителните лекарства са достатъчни за намаляване на болките в ставите. Други може да се нуждаят от допълнително лечение.

Здравословната диета, редовното спортуване и поддържането на здравословно тегло са от основно значение за подобряване на симптомите и предотвратяване на усложнения.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Изследване на ИНСУЛИН еднократно от Лаборатории Кандиларов!

Изследване на ИНСУЛИН еднократно от Лаборатории Кандиларов!

Важи за: София, Варна, Пловдив, Велико Търново

1147 закупени
-33%
20,00 лв.
13,50 лв.
Пакет: Инсулинова резистентност от Лаборатории Кандиларов!

Пакет: Инсулинова резистентност от Лаборатории Кандиларов!

Важи за: София, Варна, Пловдив, Велико Търново

865 закупени
-32%
81,90 лв.
56,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се