Връзката между съня и света на микробиома

1081
Връзката между съня и света на микробиома

Има много дискусии колко е важно здравето на стомашно-чревния тракт. Как здравите черва поддържат цялостното здраве и кои състояния на червата могат да допринесат за заболяване и инфекции. Научаваме повече за сложността на необятния микробен свят на стомаха и влиянието му върху състоянието на имунната система, хормоналния баланс, мозъчната функция, психическото и физическото равновесие.

Каква е връзката между съня и микробната екосистема в тялото? Научни изследвания показват, че има много реална и динамична връзка между микробиома и нашия сън.

Какво е микробиом?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Понякога този термин се използва за описание на събирането на всички микроби от една микробна общност. В научно отношение микробиомът може да се отнася и до гените принадлежащи на всички микроби живеещи в дадена микробна общност. Микробиомът често се разглежда като генетичен аналог на човешкия геном. Гените съставляващи микробиома на човек са много по-многобройни от самите човешки гени. В човешкия микробиом има приблизително 100 пъти повече гени отколкото в човешкия геном. Някъде в съседство около нас има 100 трилиона микроби живеещи във (и върху) всеки от нас. Комбинация от много различни видове включително бактерии, гъбички, вируси и други миниатюрни организми.

Този огромен масив от микробен живот живее на нашата кожа и в цялото тяло. Най-голямата колекция от микроби се намира в червата и оттук идва вниманието към чревното здраве. Тук трилиони микроскопични организми живеят и умират и изглежда оказват дълбок ефект върху човешкото здраве.

Микробиомът и съня

Човешката микробиота е сложна и динамична екосистема в тялото. Изглежда, че взаимодейства по някои специфични и важни начини с друг основен аспект на живота - съня. Учените изследващи връзката между съня и микробиома установяват, че тази екосистема може да повлияе на съня и свързаните със съня физиологични функции по много начини. Изместване на циркадните ритми, промяна на цикъла на будност и сън на тялото и повлияване на хормоните, които регулират съня и будността. Сънят ни от своя страна може да повлияе на здравето и разнообразието на човешката микробиома.

Микробният живот в нашите тела е в постоянен поток като микробите постоянно се генерират и умират. Част от този разпад и обновяване естествено се случва по време на сън. Все още няма точен отговор на важния въпрос: Каква роля играе самият сън за поддържане здравето на микробния свят вътре в нас и който изглежда допринася толкова значително за здравето ни.

Има някои важни признаци на значителна връзка: Проучвания показват, че нарушенията на циркадния ритъм могат да имат отрицателни ефекти върху микробиотата на червата. Също така има доказателства, че нарушеното дишане свързано с обструктивна сънна апнея, често нарушение на съня може да наруши здравето на микробиома.

Сънят и връзката между стомаха и мозъка

Изследвания илюстрират широкообхватните ефекти на микробиома върху мозъчната функция и психичното здраве, както и влиянието на мозъка върху здравето на стомаха и микробиома. Изглежда, че тази "червено-мозъчна ос" вероятно има дълбоко влияние върху почти всеки аспект на човешкото здраве и физиологична функция, включително съня. Постоянната комуникация и взаимодействие между червата и мозъка има потенциал да влияе и да си взаимодейства със съня пряко и косвено. Може да повлияе на:

Настроението. Проучвания показват, че здравето и балансът на микробиотата на червата оказва значително влияние върху нашето настроение и емоционално равновесие. Нарушението и дисбалансът на микробите на червата са силно свързани с тревожността и депресията. Това може да има значителни последици за съня тъй като както тревожността така и депресията могат да предизвикат или задълбочат нарушенията на съня.

Стрес. Изследвания разкриват сложна и двупосочна връзка между стреса и здравето на червата, която също може да окаже влияние върху съня и качествотто на съня. Стресът е изключително често срещано препятствие за здравословен и достатъчен сън.

Болка. Други изследвания свързват здравето на червата с възприемането на болка, специално за висцерална болка (възникваща от вътрешните органи). Изглежда, че нездравословният микробиом повишава чувствителността към тази форма на болка. Подобно на много други тази връзка обикаля комуникационния път между червата и мозъка. Връзката между съня и физическата болка или дискомфорт е значителна - наличието на болка може да затрудни заспиването и да спите много по-трудно.

Хормони. Няколко хормони и невротрансмитери, които играят важна роля в съня също оказват значително влияние върху здравето и функцията на червата. Чревният микробиом произвежда и освобождава много от едни и същи невротрансмитери - допамин, серотонин и GABA (гама-аминомаслена киселина), които помагат за регулиране на настроението, а също така спомагат за насърчаване на съня.

Мелатонинът, "хормонът на тъмнината" съществен за съня и здравословния цикъл на сън-събуждане също допринася за поддържането на здравето на червата. Недостигът на мелатонин е свързан с повишена пропускливост на червата или "пропускливи черва", състояние свързано с кръг от заболявания. Мелатонинът се произвежда в червата, както и в мозъка, а данните показват, че чревния мелатонин може да действа в различен цикличен ритъм от епифизния мелатонин генериран в мозъка.

Кортизолът е друг хормон критичен за цикъла на сън и будност при човека. Повишаването на нивата на хормона много рано през деня спомага за повишаване на бдителността, фокуса и енергията. Нивата на кортизола се влияят по няколко начина във връзката на червата и мозъка. Хормонът е централен за стреса и възпалителния отговор и също така оказва влияние върху пропускливостта на червата и разнообразието на микробите. Промените в кортизола, които настъпват на фона на взаимодействието на червата и мозъка вероятно ще окажат влияние върху съня.

"Циркадните ритми" на стомаха

Има някои доста завладяващи изследвания свързващи микробиома на стомаха с циркадните ритми. 24-часовите биологични ритми регулират нашите цикли на сън и събуждане в допълнение към много други важни физиологични процеси. Все по-голям брой изследвания предполагат, че огромната и разнообразна микробна екосистема на червата има свои ежедневни ритми. Изглежда, че тези микробиомни ритми са дълбоко свързани с циркадните ритми. Както циркадните, така и микробиалните ритми са в състояние да повлияят и да нарушат един друг като имат последствия за здравето и съня. Ритмите на микробите на червата се влияят от диетата, както от времето на хранене, така и от състава на храните, които консумираме.

Проучване установява, че мишките хранещи се със здравословна диета генерират по-полезни микроби в червата и че колективната активност на микробния живот в червата следва денонощен ритъм. Този ритъм от своя страна подкрепя циркадните ритми в животното. Мишките хранени с високо съдържание на мазнини, стереотипно западна диета поддържат по-малко оптимален живот на микробите. Чревните микроби на тези мишки не се придържат към ежедневния ритъм и също изпращат сигнали, които нарушават циркадните ритми. Те натрупали тегло и затлъстели, докато мишките, които са хранени здравословно не са имали такива последствия.

Трета група мишки били без никакви микроби в червата. При тях не са наблюдавани сигнали за изпращане от микробиома на червата. Циркадните разстройства се появяват при тези мишки. Не наддават на тегло или претърпяват метаболитни нарушения, дори когато се хранят с високомаслена диета. Това предполага няколко важни извода. Първо, тази микробна активност е ключова за нормалната циркадна функция и следователно за съня. Второ, че микробиома е ключов играч заедно с диетата в регулирането на теглото и метаболизма.

Взаимната връзка между циркадните ритми и микробиома

Изглежда, че човешкият микробиом следи ежедневните ритми повлияни от времето на хранене и видовете консумирани храни, както и оказва влияние върху циркадните ритми. Изследванията също така установяват, че връзката между тези различни биологични ритми работи и в двете посоки. Хората, които изпитват промени в микробните ритми в резултат на циркадно разстройство, страдат от метаболитен дисбаланс, глюкозна непоносимост и наддаване на тегло, сочат изследвания.

Има доказателства, които предполагат, че полът може да играе някаква роля във връзката на здравето на микробите в червата, метаболизма и циркадните функции. Изследване използващо мишки, установило, че женските имат по-изразени микробиомни ритми от мъжките.

Ново разбиране на ролята на циркадните ритми в метаболизма

Знаем за връзката между съня, циркадните ритми и метаболитното здраве. Нарушеният сън и неравномерните циркадни ритми са силно обвързани с по-високия процент на затлъстяване и метаболитни нарушения, включително диабет тип 2. Развиващите се знания за микробиома и връзката с циркадните функции могат да дадат по-задълбочено разбиране за това как здравето се влияе от съня и циркадната активност.

Като важна област на изследване науката се задълбочава все повече в света на микробиома и връзката му със съня и здравето.

https://www.psychologytoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се