Възможно ли е БЦЖ ваксината да защити от COVID-19?

2109
Възможно ли е БЦЖ ваксината да защити от COVID-19?

Към момента няма лекарства които могат да предотвратят COVID-19 и няма ваксина. Докато коронавирусът обикаля земното кълбо учените работят усилено, за да установят начини за забавяне или спиране на болестта.

Приемането на ново лекарство от първоначалните изпитвания до клиничната фаза е невероятно дълъг процес. Затова изследователите имат желание да идентифицират ваксини които вече се използват и биха могли да помогнат за справяне със SARS-CoV-2. Ако учените вече са доказали, че една ваксина е безопасна за хората, пътят от клиничното изпитване до широко приложение е сравнително кратък. Наскоро изследователи от Института за педиатрични изследвания "Мърдок" (MCRI) в Австралия започнаха организиране на изпитване, за да проучат дали ваксината срещу туберкулоза известна като Bacillus Calmette-Guérin (BCG) може да предложи някаква защита срещу COVID-19.

Учените планират да изпробват ваксината на около 4000 медицински служители на първа линия в болници в Австралия. Ръководителят на проекта Найджъл Къртис от MCRI обяснява, че се надяват "да видят намаляване на разпространението и тежестта на симптомите на COVID-19 при здравните работници на които е приложена БЦЖ ваксинацията".

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Какво е БЦЖ ваксината?

БЦЖ ваксината предпазва от туберкулоза. Инфекциозно заболяване, което най-често засяга белите дробове. Бактерията наречена Mycobacterium tuberculosis е причината за туберкулозата.

БЦЖ ваксинацията намалява вероятността бактерията да зарази някого. Освен това намалява тежестта на заболяването при тези които се заразяват.

Ваксината БЦЖ за първи път става достъпна през 1921 г. и фигурира в списъка на основните лекарства на Световната здравна организация (СЗО). Над 100 милиона бебета получават БЦЖ ваксинация всяка година. Освен от туберкулоза БЦЖ ваксината предпазва и от други състояния, които причиняват микобактерии, включително проказа (Болест на Хансен).

Как може БЦЖ ваксината да работи срещу COVID-19?

Учените са любопитни да изследват БЦЖ ваксината срещу COVID-19 тъй като работата по предишни изследвания показа, че тяможе да намали риска от някои респираторни инфекции които не са изцяло свързани с туберкулозата.

Например проучване проведено от учените в Гвинея-Бисау заключава, че "БЦЖ ваксинацията може да има независим защитен ефект срещу остра инфекция на долните дихателни пътища като ефектът е най-забележим при момичетата.

В друго проучване се разглеждат ретроспективни данни от испански болници. Изследователите заключават, че БЦЖ ваксинацията при раждане може да намали хоспитализацията поради респираторна инфекция и сепсис. По подобен начин проучване проведено в Бразилия установява връзка между БЦЖ имунизацията и намален риск от смъртност от пневмония при деца.

Все още не е ясно как точно и защо възникват тези така наречени хетероложни ефекти на БЦЖ ваксината. Изглежда обаче, че това се дължи на неспецифично засилване на имунния отговор.

Въпреки, че досега няма проучвания които са изследвали влиянието на БЦЖ ваксината върху SARS-CoV-2 учените се надяват, че историята може да е подобна. Ако БЦЖ ваксината може да подсили имунната система, тя може да намали процента на инфекция от SARS-CoV-2 или да намали тежестта на COVID-19.

Проф. Катрин Норт директор на MCRI споделя: "Федералните и държавните здравни служби заедно с австралийски и международни изследователи показаха готовност и способност да финансират редица проучвания свързани с COVID-19. Използвайки налични и бъро приложими средства, ние ще бъдем безмилостни в стремежа си към превенции и лечение за тази безпрецедентна пандемия. Тези изпитания ще позволят бързото навлизане на най-обещаващите резултати в клиничната практика, давайки ни възможно най-голям точни попадения в целта срещу COVID-19."

https://www.medicalnewstoday.com


Картата може да се отвори от тук.
Здравни консултации ОНЛАЙН може да видите от ТУК
Дезинфектанти от тук
Тестове, маски, прегледи от тук

Прочетете още:
Симптомите на коронавирус Covid-19
Как да се предпазим от Коронавирус Covid-19?
Коронавирус Covid-19: Митове и факти


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се