Забавената мускулна болка (DOMS) след тренировка - какво трябва да знаем

470
Забавената мускулна болка (DOMS) след тренировка - какво трябва да знаем

Независимо дали практикувате редовната си рутинна тренировка или опитвате нова тренировка пазете се от болки в мускулите. Защо тялото се чувства толкова болезнено понякога след тренировка и какво можете да направите, за да ускорите възстановяването?

Забавената мускулна болка (DOMS) може да се прояви при някои хора особено силно.

В рамките на един ден след тренировката мускулите започват да се свиват и вие се чувствате все по - дискомфортно. През следващите няколко дни се движите трудно, трудно се обличате, а слизането по стълби ще Ви се стори доста болезнено. Това са усещанията на забавената мускулна болка (DOMS). Но какво причинява болката и има ли нещо което можете да направите, за да я спрете?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

DOMS и ексцентричните упражнения

DOMS е отличителният белег на ексцентричните упражнения. Това е всяко упражнение което кара мускула да се удължава докато е под напрежение. Примери за ексцентрично упражнение са бягане (особено спускане), движение надолу на бицепс, низходяща фаза на клек. Когато изпълняваме ексцентрични упражнения с които тялото все още не е свикнало ние причиняваме напрежение на мускулите публикува в в списанието Trusted Source Sports Medicine д-р Патриша Хюм. - професор в Училището по спорт и отдих в Технологичния университет в Окланд, Нова Зеландия.

Д-р Патриша Хюм обяснява, че "DOMS е класифициран като нараняване от мускулно напрежение тип I. Усещанията изпитвани при това нараняване могат да варират от лека мускулна скованост която бързо изчезва по време на ежедневни рутинни дейности, до силна изтощителна болка която ограничава движението."

Но какво причинява увреждането на мускулите и болката?

Има много теории, но малко доказателства. Не се знае точно какво причинява DOMS въпреки факта, че има няколко научни теории. Д-р Хюм смята, че това е комбинация от многото теории.

Първо силите генерирани по време на ексцентричното движение увреждат мускулната структура и заобикалящата ги съединителна тъкан. Това причинява дисбаланс на калция което води до допълнителни увреждания.

реклама

След това започва възпалението. Това стимулира болковите нерви в рамките на 48 часа и е придружено от подуване което влошава болката.

Каквато и да е причината болката е реална и може да бъде изтощителна. Какво можете да направите?

Антиоксиданти и криотерапия

Много от теориите за DOMS насочват директно към прекомерните свободни радикали и окислителното увреждане генерирано по време на ексцентрично упражнение. Проучване в списанието Science Signaling установява, че свободните радикали може да са от съществено значение за възстановяването на мускулите.

Криотерапията е подходящо лечение след тренировка за много хора. Независимо дали става въпрос за прилагане на студени компреси или по - сложната форма на криотерапия на цялото тяло няма доказателства, че криотерапията може да помогне да се възстановите от DOMS.

Вместо това можете да се поглезите с масаж който според проучване публикувано в списанието Frontiers in Physiology може да облекчи болката особено когато се прилага 48 часа след тренировка. Самомасажите с фоум ролери могат ефективно да намалят болката.

Няколко малки проучвания предполагат, че носенето на компресионно облекло след тренировка и консумация на млечен протеин може да ускори възстановяването.

Ако дадете на тялото си достатъчно почивка DOMS ще отшуми от само себе си и тялото ще се възстанови, а следващата Ви тренировка ще бъде по - малко болезнена.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се