Здравни консултации онлайн? Това ли е новото спасение при изолация?

1676
Здравни консултации онлайн? Това ли е новото спасение при изолация?

Кризата ще роди множество идеи и средства за справяне в среда на изолация. Постоянно чуваме за съвременни решения, които през мобилен телефон или онлайн платформи ще се опитат да направят дните ни по-леки, да ни спестят средства и да ни поддържат здрави и в добро настроение.
Едни от първите технологични решения за информиране и тестване онлайн се паднаха на чатботовете - програми, които имитират онлайн разговор с експерт. Ботовете са нов инструмент, който от 2-3 години помага в маркетинга и продажбите на много бизнеси. Ботове имат вече фризьорски салони, дерматологични клиники и онлайн магазини. Предимството на тези програми са свързани с начина на комуникация. Клиент задава въпрос, а програмата отговаря. Така се стига лесно до продукта, който се търси и съответно до продажба. Лесно се отговаря и на повтарящи се въпроси от клиенти. Чатботовете могат да помогнат на една фирма да поддържа връзка с клиентите си, което в наши дни е изключително важно. Първите ботове за здраве се появиха преди 3 години и успяха да съберат популярност. Измерването на Здравен индекс е само един от тях. Друг е програмиран скоро и измерва вероятността за Covid-19 заразяване. Можеш да се запознаеш с Corona Healthy - натисни тук!
Негативите при тези системи са свързани със сложността на изработката. Програмирането и създаването на схемите с въпроси и отговори може да отнеме седмици и месеци. Изисква се предварителна подготовка, рядко фирмите могат да направят и поддържат сами чатбот. По - скоро ще трябва да се доверят на външна компания за изработката и поддръжката.
Дистанционните консултации също се включват в опитите на компаниите за скъсяване на дистанцията между изолираните хора и нуждите от здраве. Какво се случва, ако имате нужда от кардиолог или дерматолог по време на изолация? Естествено е да се обадите на своя личен лекар, но той не винаги е специалист по всичко. Остава да намерите специалист, който да ви даде онлайн или телефонна консултация. Първите консултации, които се появиха са тези с психолог. Последваха ги и по-специфични здравни консултации. Примерно онлайн консултация с уролог, невролог и други. Можете да видите специалстите онлайн от тук. Тази услуга е нова и още бавно се приема от пациентите, а така също и от лекарите. Важното в случая е, че тази комуникация може да помогне. 20-30 минутен разговор онлайн с кардиолог или невролог ще ни даде нужната информация и така ще вземем много по - информирано решение за нашето здраве. Плюсовете на тези услуги са в посока, че връзката лекар - пациент може да излезе от нормалните ограничения на града или държавата. Негативите са по - скоро субективни, хората често искат повече информация за самите специалисти и трудно биха се доверили на нов и непознат за тях лекар.
Новите възможности за дистанционни консултации и здраве не спират с изброените. Те навлизат и в средата на устройствата, които предават нашите здравни показатели в реално време в болниците. Телемедицината също има какво да покаже и да даде в условия на самоизолация и ограничено движение в населените места.
Според лекарите ще наблюдаваме голямо търсене на здравни услуги след кризата. Причината е ясна, при изолацията не сме ходили на лекар. Тогава ще се наблюдава натрупване на пациенти и повишаване броя на операциите и прегледите. Така може да се стигне до парадокс. Не успяваме да посетим лекар в кризата и трудно влизаме в болници след кризата. И в двата случая ще страда здравето. Единственото, което можем да направим сега е, да не отлагаме грижите за после. Може да изпробваме някой нов метод за консултация и по този начин да помогнем и на лекарите и на разработчиците, а най - вече на нас самите за създаването на по - модерни инструменти за здраве, които ще са от полза и в криза и във времето след нея.


Картата може да се отвори от тук.
Здравни консултации ОНЛАЙН може да видите от ТУК
Дезинфектанти от тук
Тестове, маски, прегледи от тук

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Прочетете още:
Симптомите на коронавирус Covid-19
Как да се предпазим от Коронавирус Covid-19?
Коронавирус Covid-19: Митове и факти


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се