Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Съвети как да овладеете стреса в ситуацията с COVID-19

 
Съвети как да овладеете стреса в ситуацията с COVID-19

Новият коронавирус продължава да се разпространява, както и нарастват тревогите за заболяването, което причинява. Джоузеф Макгуайър, доктор на медицинските науки, детски психолог от Болницата "Джон Хопкинс", споделя някои съвети за Вас и Вашето семейство как да се справите със стреса, свързан с коронавируса.

Не изпадайте в паника

От новините до социалните медии циркулира много информация относно COVID-19. Някои от тях са верни, но голяма част от тях могат да бъдат непотвърдени или само частично верни, особено когато информацията бързо се променя. Макгуайър препоръчва да се използват надеждни източници като Световната здравна организация например за получаване на актуална научна информация за болестта и как да се предотврати.

Знанието и подготовката могат да помогнат за намаляване на чувствата на паника. Хората могат да използват информация от надеждните ресурси за разработване на лични планове за действие", казва той.

Говорете с децата си

Децата могат да изпитват страх или притеснение от новия коронавирус. Важно е да приемете тези чувства и да не ги отхвърляте направо, съветва Макгуайър. Той предлага следните съвети:

Вслушайте се в тях. След като чуят децата, родителите могат да ги осведомят с коректна информация, за да успокоят притесненията си.

Предоставете точна информация. Определете какво вашите деца вече знаят за вируса и им дайте точна информация, за да намалите риска от заразяване. „Това може да включва да попитате децата за конкретни проблеми или какво знаят за коронавируса и да предоставите практически решения, които да им помогнат да сведат до минимум всеки риск“, обяснява Макгуайър.

Съсредоточете се върху превенцията. Провеждайте разговорите фокусирани върху превантивните действия. Следете и поощрявайте здравословните навици за миене на ръцете и хранене, прекарайте заедно часове за игра и други занимания.

Определете какво вашите деца вече знаят за вируса и им дайте точна информация, за да намалите риска от заразяване. „Това може да включва да попитате децата за конкретни проблеми или какво знаят за коронавируса и да предоставите практически решения, които да им помогнат да сведат до минимум всеки риск“, обяснява Макгуайър.

Ако някой от Вашето семейство е болен от COVID-19 или друго заболяване, за децата може да е трудно да разберат. „Тук е важно да имате установен план, който да минимизира тревогите. Вие познавате детето си и как възприема най-добре - уверете се, че обясненията Ви са ясни и полезни“, казва Макгуайър.

Стресът може да повлияе на имунната система, но не е сигурно дали краткотрайният стрес създава вероятност за някого да се зарази с новия коронавирус. Предприемането на стъпки за намаляване на стреса по здравословен начин е важно.

Един от начините да намалите притесненията е да се заземите в настоящия момент чрез осъзнатост. „Осъзнаването е страхотна техника, която може да помогне за намаляване на стреса през предизвикателни времена“, казва Макгуайър. Можете да практикувате успокояване на съзнанието като седите спокойно и се фокусирате върху дишането и сетивата си. Друг начин за управление на стреса е чрез ограничаване на времето пред екрана на компютъра и времето прекарано пред медиите. „Въпреки че е важно да се информира за текущите събития, твърде много внимание може да доведе до проблеми. Налагането на ограничения за себе си може да попречи да се почувствате претоварени от ситуацията", споделя Макгуайър.

Важно е да не позволявате на страха да контролира живота Ви.

https://www.hopkinsmedicine.org
 Картата може да се инсталира на компютър или да се отваря от мобилно устройство.

Картата може да се отвори от тук.
Консултации ОНЛАЙН може да видите от ТУК
Абанирай се за Omed.bg от ТУК 

                                                                                  
Прочетете още:

Симптомите на коронавирус Covid-19
Как да се предпазим от Коронавирус Covid-19?
Коронавирус Covid-19: Митове и факти

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

577

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !