Аскаридоза – какво трябва да знаем за детските глисти?

8704
Аскаридоза – какво трябва да знаем за детските глисти?

Детските глисти или т.нар аскаридоза са много често срещана паразитоза, особено в детска възраст. Това заболяване се причинява от детския глист Ascaris lumbricoides от семейство Ascaridae, клас Nematoda. Детският глист представлява кръгъл червей със значителна дължина. Размерите на мъжките червеи са около 20 см., а тези на женските достигат до 40 см. Глистите са жълти на цвят с розов оттенък, а мъртвите червеи са белезникави.

Човекът е единственият, който страда от това заболяване. Източникът е болният човек, който отделя ежедневно с фекалиите си огромни количества яйца на паразитите.

Какво представлява жизненият цикъл на детския глист?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

На всеки 24 часа женският червей отделя по 250 000 яйца. Възрастните червеи паразитират в тънкото черво и там става отделянето на яйцата. Повечето от тях са оплодени. Яйцата се отделят в околната среда чрез фекалиите. Оплодените яйца са сравнително издръжливи в околната среда. При добри условия, които включват топли температури, влага и кислород, личинките в яйцата претърпяват развитие и стават годни да заразяват следващите гостоприемници.

След като яйцата попаднат в храносмилателната система на човека, там те освобождават личинките. Те достигат до черния дроб по кръвоносната система, а от там и до белите дробове. В алвеолите на белия дроб личинките престояват около 10 дни, след което се изкачват по бронхите, трахеята, ларинкса и достигат до фаринкса. Тогава биват поглъщани и по този начин отново зрелите форми достигат до тънките черва, но този път те са готови да дадат началото на нов възрастен червей. Той започва да се развива, до 2 месеца достига полова зрялост и новия червей започва да отделя яйца. След като се отделят яйцата, цикълът се повтаря отново.

Как става заразяването с детските глисти?

Човекът се заразява след като погълне инвазивоспособни яйца от околната среда. Това може да стане чрез замърсени плодове, зеленчуци, вода или дори ръце. Затова заболяването е често срещано при деца.

Какви са симптомите на аскаридозата?

реклама

Заболяването протича с белодробни и чревни прояви. През първата фаза личинките попадат от тънките черва, през черния дроб и достигат до белия дроб. Там те предизвикват реакция, подобна на алергия. Развиват се инфилтрати, които може да бъдат видяни на рентгенова снимка. Оплакванията на болния са кашлица с или без секрети, повишена температура, втрисане, изпотяване, отпадналост. След като зрелите форми вече бъдат погълнати и попаднат в тънките черва, белодробните прояви отшумяват. Започват оплаквания от страна на гастроинтестиналния тракт. Налице са коремни болки, гадене, повръщане, редуване на запек с диария. Друг типичен симптом е загубата на тегло, тъй като доста от хранителните вещества се усвояват от червеите.

Какви усложнения може да настъпят при аскаридозата?

Масивното опаразитяване създава условия за чревна непроходимост. Друго усложнение е навлизането на червей в апендикса и развитието на остър апендицит. Освен там, глистите може да навлязат в жлъчните пътища и да причинят механична жълтеница. Сериозно усложнение е перфорацията на чревната стена и образуването на перитонит.

Как се поставя диагнозата аскаридоза?

През първата фаза на заболяването може да бъдат открити личинки в секрети от бронхиалното дърво, но това става трудно. През чревната фаза диагнозата се поставя на 100% след изолирането на яйца във фекалиите. От кръвните показатели се виждат завишени стойности на еозинофилите, които повишават нивата си при алергии и при паразитози.

Какво е лечението на заболяването?

Лечението е с лекарства, които убиват паразита. Те са ефективни в чревната фаза.

Може ли да бъде провеждана профилактика с цел да се предотврати заразяването?

Спазването на хигиена на ръцете и на храната е достатъчно добра профилактика против заболяването.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се