Детокс диетите - какво трябва да знаем

747
Детокс диетите - какво трябва да знаем

Детокс диети или планове за хранене предназначени да детоксикират организма от вредните вещества са популярни сред хората които се интересуват от подобряване на здравето си.

Диетичните режими като начин за детоксикация на организма обикновено включват диетични ограничения и добавки с различни хранителни вещества и билки. Въпреки, че детокс диетите са популярни в света на уелнес индустрията повечето от тези диети са ненужни, а някои дори могат да навредят на цялостното здраве.

Как тялото се детоксикира?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Като част от постоянната си работа за поддържане на здравето тялото непрекъснато премахва потенциално вредните вещества чрез детоксикация. Системата за детоксикация на организма е сложна и включва множество органи включително черния дроб, бъбреците и кожата.

Нормалните метаболитни процеси произвеждат токсини ендогенно, но тялото ги придобива и екзогенно чрез прием на лекарства и излагане на химикали в храната и околната среда.

Детоксикацията включва метаболитни процеси наречени биотрансформация по време на които промяната в химическата структура на токсичните вещества ги прави неактивни. След това тялото отделя тези вещества.

Способността на тялото да се детоксикира зависи от различни фактори включително възраст, пол, здравословни състояния, генетика, лекарства и диета.

Например тъй като повечето от процесите на детоксикация на тялото се извършват в клетките на черния дроб чернодробните заболявания могат да нарушат детоксикацията което може да доведе до натрупване на вредни вещества като амоняк.

Какво представляват детокс диетите?

Въпреки, че тялото може да се детоксикира чрез биотрансформация се рекламират детоксикационните диети като начин за насърчаване на оптималното елиминиране на токсините, подобряване на цялостното здраве и насърчаване на отслабването. Тези програми обикновено включват гладуване със сок, добавки, строги вегански диети, течни диети или други методи които да детоксикират тялото.

Детокс програмите могат също да насърчават използването на потенциално опасни практики като например клизма с кафе. Изследователите свързват самостоятелно прилаганите кафе клизми със сериозни странични ефекти като например ректални изгаряния, електролитни дисбаланси и ректална перфорация. Тази практика може дори да бъде фатална.

Въпреки многобройните твърдения за подобряване на здравето от създателите и поддръжниците на детоксикационната диета повечето програми за детоксикация нямат клинични доказателства в подкрепа на тяхната ефективност или безопасност. Освен това програмите за детокс диета могат да бъдат скъпи особено тези, които насърчават употребата на билки и други хранителни добавки.

Разнообразни диети за детоксикация се предлагат онлайн включително детоксикации със сокове и смутита и детоксикации на растителна основа. Много детокс диети не са вредни, тъй като хората обикновено ги следват само няколко дни и обикновено включват растителни храни като смутита и сокове.

Детоксикационните диети които включват дълги периоди на гладно или екстремно ограничаване на калориите, използване на билкови добавки или практики като клизми могат да доведат до опасни странични ефекти и потенциално да имат дългосрочни последици за здравето.

Полезни ли са детокс диетите?

Въпреки, че повечето диети за детоксикация са ненужни това не означава, че храните които човек избира да консумира не влияят на системата за детоксикация на организма. Тялото натрупва вредни вещества от околната среда. Те включват тежки метали като живак и устойчиви органични замърсители, а именно замърсители от околната среда които присъстват в храните, почвата и водата. Те се натрупват в телесните мазнини и изследванията ги свързват с хронично възпаление, оксидативен стрес и повишен риск от смъртност.

Въпреки, че тялото е създадено да се детоксикира спазването на хранителна диета и ограничаването на излагането на токсични вещества в храните и околната среда може да помогне за подпомагане на органите участващи в биотрансформацията и като допълнение да насърчи здравето. Това обаче не означава, че човек трябва да следва програма за детоксикация. Вместо това трябва да се подкрепя способността на тялото да се детоксикира като се храни с балансирана диета.

реклама

Например диета с дефицит на протеини ще повлияе отрицателно на способността на организма да се детоксикира, тъй като се нуждае от протеин за ензимните реакции които са критични за процеса на детоксикация. За съжаление в повечето планове за детокс диета липсва протеин, който може да намали способността на организма да се детоксикира правилно.

Фибрите са други важни хранителни вещества които може да спомогнат за подобряване на отделянето на токсини през изпражненията. Също така да подобрят действието на бариерната функция на червата което може да помогне за защита на органите участващи в детоксикацията от бактерии причиняващи възпаление.

Някои доказателства също така предполагат, че гладуването може да помогне за насърчаване на здравето на черния дроб което е основното място за детоксикация както и за подобряване на функцията на ензимите участващи в детоксикацията.

Проучвания върху детокс диети

Въпреки, че е ясно, че здравословното хранене е важно за системата за детоксикация на организма проучванията върху комерсиалните диети за детоксикация не са показали обещаващи резултати. Липсват достатъчно изследвания в тази област.

Изследване от 2015 г. отбелязва, че малък брой клинични проучвания изследващи ефектите от детоксикационните диети са установили, че някои програми могат да подобрят детоксикацията на черния дроб и да намалят нивата на токсини в организма. Авторите обаче подчертават, че тези проучвания са недостатъчни и имат малък размер на представителна извадка.

В проучване от 2015 г. включващо 84 жени изследователите помолили някои участници да следват нискокалорична лимонова детокс диета състояща се от лимонов сок и сиропи, а други участници да следват нискокалорична плацебо диета в продължение на 7 дни. И двете групи са имали загуба на тегло и намаляване на нивата на инсулин което предполага, че ограничаването на калориите, а не самата диета за детоксикация подобрява здравето.

Потребителите трябва да внимават с добавки, които детоксикират тялото. Тези добавки често съдържат комбинация от хранителни вещества и билки които могат да взаимодействат с често предписваните лекарства.

Въпреки, че изследванията показват, че някои добавки като N-ацетил цистеин и специфични храни включително кръстоцветни зеленчуци могат да се възползват от естествената система за детоксикация на организма най-простият начин за насърчаване на цялостното здраве и подкрепа на органите участващи в детоксикацията е да се следва хранителна диета богата на протеини, плодове и зеленчуци.

Въпреки, че някои програми за детоксикация могат да бъдат безвредни съществуват опасения за безопасността на програмите за детоксикация които използват екстремни методи. Постенето за дълги периоди, силно ограничаване на калориите и приемането на определени хранителни добавки могат да доведат до неблагоприятни последици за здравето като недостиг на хранителни вещества, слабост, промени в настроението, дехидратация и др.

Определени групи хора трябва да избягват детоксикиращите диети тъй като са изложени на по-висок риск от неблагоприятни ефекти:

  • лица с хронично здравословно състояние
  • бременност и кърмене
  • деца и тийнейджъри
  • хора с тегло под нормата
  • при хранителни разстройства или анамнеза за тези състояния

Балансираната диета е важна за здравето и естествената система за детоксикация на организма, но не е необходимо да се спазва специална детокс диета. Тези програми обикновено са скъпи и може да им липсват хранителни вещества, които са от съществено значение за биотрансформацията като протеин.

Преди да се впуснете в детоксикационна диета обсъдете плановете си със здравен специалист особено, ако се приемат някакви лекарства с рецепта.

Липсват научни доказателства в подкрепа на тяхната ефективност. Според наличните в момента изследвания детоксикационните диети са ненужни и е малко вероятно да имат полза за здравето по някакъв значителен начин. Те дори могат да бъдат вредни в някои случаи.

От друга страна много изследвания подкрепят идеята, че спазването на балансирана диета и избягването на пиене, тютюнопушене и излагане на токсини от околната среда може да подпомогне цялостното здраве включително системата за детоксикация на организма.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се