Как да разпознаем кога детският плач е породен от колики? Как да ги облекчим?

5696
Как да разпознаем кога детският плач е породен от колики? Как да ги облекчим?

Бебешките колики са проблем, с който се срещат повечето родители. Коликата при бебета е с абсолютно доброкачествено протичане и не спада към болестните състояния. Проблемът е, че причинява сериозен дискомфорт на децата и това води до тяхното безпокойствие, раздразнение, плач и безсъние. Бебешките колики са проблем за цялото семейство, защото когато бебчето не спи, мама и татко също не спят.

Какви са причините за бебешките колики?

Коликите представляват спазми на гладката чревна мускулатура, които са причинени от няколко фактора. Новороденото се ражда със стерилен стомашно-чревен тракт, в който още през първите часове след раждането започват да се развиват чревните бактерии. Нормалната чревна микрофлора е от основно значение за здравето и имунния статус на човека, затова този процес е от особена важност. С развитието на нормалните бактериални колонии в чревния тракт, започва образуването на големи количества газове. Освен това ензимните системи на бебето са все още незрели и разграждането на майчиното мляко също се съпътства от образуването на голямо количество газове. Те раздуват чревния лумен и това води до спазъм. Друга причина за колики е все още не добре координираната чревна моторика у бебетата, което създава предпоставки както за по-забавена, така и за по-ускорена чревна перисталтика.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

За коя възраст са характерни бебешките колики?

реклама

Бебешките колики се появяват между 2 и 4 седмица след раждането и продължават до 5-тия или 6-тия месец. След този период коликите и неспокойствието на детето може да се дължат на друг проблем, което налага консулт с педиатър и по-тесен специалист.

Как да разпознаем кога детският плач е в резултат на колики?

  • Ако детето е на възраст между 2 седмици и 5 месеца.
  • Ако детето е неспокойно в продължение на 2-3 часа всеки ден.
  • Ако детето плаче или е раздразнително 30 минути след храна.
  • Ако детето плаче по-често от 3 дни в седмицата за няколко часа, обикновено вечер.
  • Ако се буди нощем и е плачливо, неспокойно, раздразнително в продължение на няколко часа.
  • Ако играчките, бибероните, майчината прегръдка, водичката не го успокояват.
  • Ако коремчето му е леко раздуто и свива крачетата си към него.
  • Ако масажите на коремчето го успокояват.

При тези ситуации е твърде вероятно причините за неспокойствието на бебето да бъдат колики. Задължително е да се консултирате със специалист, който да отхвърли всички други органични и функционални причини.

Как да се справим с бебешките колики?

Има някои съвети, с които мама може значително да облекчи страданията на бебето. Ето и някои от тях:

1. Масажирайте коремчето на бебето. По този начин ще подобрите чревната моторика и перисталтиката. Това ще помогне на газовете да се раздвижат и да се отделят по-лесно.

2. Помагайте на бебето да отдели въздуха, попаднал в стомаха по време на хранене. Може както в края на храненето, така и 1-2 пъти по време на него, да поставяте бебчето изправено или седнало, за да може да се отдели въздуха в стомаха. В противен случай той ще премине надолу по чревния тракт и ще създаде допълнителни условия за балониране коремчето.

3. Консултирайте се с педиатър относно медикаменти. Има голямо разнообразие от билкови, хомеопатични и други лекарствени средства за успокояване на бебешки колики. Най-добрият избор за вашето дете ще бъде предложен от вашия педиатър.

4. Избягвайте храни, които водят до образуването на газове. Ако кърмите, то може да се постараете да спазвате диета и да избягвате храни, които водят до метеоризъм като боб, леща, грах, броколи, карфиол, зеле.

Бебешките колики създават неспокойствие и раздразнение, но за щастие има съвети, които може да бъдат приложени и те да бъдат овладяни.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се