Как може да помогнем на себе си или на друг човек при задавяне?

10707
Как може да помогнем на себе си или на друг човек при задавяне?

Задавянето представлява навлизането на секрети, слюнка, храна, чужди тела и т.н. в дихателните пътища, което предизвиква бурен кашличен рефлекс с цел да бъде отстранена причината за страданието. Задавянето се случва както при възрастни, така и при деца. В ежедневието повечето хора се задавят съвсем безобидно и с едно или две по-силни форсирани закашляния, те отстраняват всичко попаднало в дихателните им пътища. Кашличният рефлекс е форсирано изкарване на въздух от белите дробове. Децата се задавят по-често заради несъвършените им рефлекси, храненето, съчетано с игри и разговори, все още неизградените им навици и т.н.

Задавянето всъщност представлява защитна реакция на организма, чрез която той се опитва отново да освободи дихателните пътища и да ги направи проходими.

Как трябва да постъпим в случай на задавяне?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Първата и най-важна стъпка е да запазите спокойствие. Паниката може само и единствено да доведе до хаотични реакции. Освен това силният стрес предизвиква хипервентилация, а всяко едно енергично вдишване може да вкара чуждото тяло по-навътре в дихателните пътища.

След това се опитайте да направите няколко силни закашляния като изкарвате максимално голям обем въздух от белите дробове. Може да опитате също с няколко потупвания по гърба, които биха разместили чуждото тяло, и чрез закашляне то да бъде отстранено. Мануално изкарване на чуждото тяло или с инструменти се прави само, ако то се вижда. На сляпо не се правят опити за освобождаване на дихателните пътища. Ако това не проработи, трябва да бъде приложен методът на Хаймлих.

Д-р Хенри Хаймлих за първи път през 1974 година описва стъпките за първа помощ при задавяне и този метод бива наречен на негово име.

Как се прилага методът на Хаймлих при възрастен човек?

Трябва да застанете зад човека, който се е задавил, и да му обгърнете тялото с две ръце на нивото на корема. Едната ръка трябва да бъде свита в юмрук и да се намира точно на нивото на стомаха (под гръдната кост). С другата ръка трябва да държите свитата ръка, за да направите здрав захват. След това започвате да правите резки притискания на предната коремна стена като по този начин се повишава интраабдоминалното налягане, а то повишава интраторакалното и създава условия за изхвърляне на чуждото тяло чрез остатъчния обем въздух в белите дробове. Останалият въздух в белите дробове се изтласква форсирано и той има голям шанс да повлече със себе си и чуждото тяло и по този начин да се освободят дихателните пътища. След изхвърляне на чуждото тяло е добре да посетите лекар (УНГ специалист), за да се провери дали всичко е елиминирано от дихателните пътища.

Как се прилага методът на Хаймлих при деца над 1 годишна възраст?

реклама

По същия начин както и при възрастни хора. Разбира се, захватът и притисканията трябва да бъдат много по-внимателни. Силата, с която се прилагат, се определя от телосложението.

Как се прилага методът на Хаймлих при деца под 1 годишна възраст?

При деца под 1 годишна възраст методът на Хаймлих, който се прилага, е малко по-различен. Детето се слага по корем върху коленете на седнал възрастен човек. С едната ръка се държи долната челюст, за да се придържа устата отворена, а с другата се правят 4-5 потупвания върху гърба.
![](/images/upload/2 - Copy 1.jpg)
Как се прилага методът на Хаймлих при човек в безсъзнание?

Трябва да обърнете човека по гръб и да направите няколко силни притискания в областта под гръдната кост. Бъдете внимателни със силата на притисканията, защото има опасност от нараняване на черен дроб и слезка, ако упражнявате прекалено голяма сила и ако се отклонявате от тази област. При всеки един човек в безсъзнание е нужно да бъде повикан екип на спешна медицинска помощ.

Как се прилага методът на Хаймлих, ако сме сами?

Методът на Хаймлих може да бъде изпълнен и ако сме сами. Поставят се двете ръце отново на нивото на стомаха и се правят силни притискания. Това може да стане и с тежестта на тялото като ръцете се притискат върху облегалка на стол или други твърди повърхности на оказаното ниво. Идеята отново е рязко повишаване на налягането в коремната кухина, което да повиши това в гръдната и по този начин да се изкара чуждото тяло чрез форсиран поток остатъчен въздух.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се