Какво трябва да бъде храненето по време на кърмене?

4740
Какво трябва да бъде храненето по време на кърмене?

Кърмата е най-пълноценната и балансирана храна за бебето и осигурява абсолютно всички необходими хранителни вещества, елементи и витамини, нужни за детския организъм. Кърменето е естествен начин, чрез който детето може да получава точно толкова вещества, колкото са му необходими, в количества, достатъчни за него. Кърмата е богата на въглехидрати, мазнини, белтъци, витамини, микро- и макроелементи, имуноглобулини, хормони и др. Цялата тази съвкупност от съставки е незаменима и няма синтетичен аналог. Адаптираните млека наподобяват майчината кърма по хранителните съставки, но не и по биологичните.

До 6-тия месец бебето трябва да бъде на изключително кърмене. След това следва захранване. През първите 6 месеца може да се дава вода в малки количества. След това потребностите се увеличават. Захранването започва на 6-тия месец с каши и пюрета.

Какви са основните предимства на кърменето?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !
  • Кърменето осигурява на детето всички необходими вещества за неговото израстване в нужните за него количества.
  • В кърмата се съдържат хормони, които детето все още не може да синтезира само.
  • Кърмата е много богата на имуноглобулини, които защитават бебето от инфекциите през първите месеци от неговия живот, защото все още неговата имунна система е незряла.
  • Кърмата е богата на есенциалниненаситениполимастникиселини (линоленова и арахидонова киселина), които са много полезни и имат голямо значение за растежа и развитието на централната нервна система. Ненаситените мастни киселини се съдържат основно в задното мляко (в задната част на гърдите).
  • Белтъците в майчината кърма за албумин и глобулини, а казеинът (белтъкът на кравето мляко) е в много ниско съдържание. Това намалява риска от алергии.
  • В майчината кърма основният представител на въглехидратите е лактозата. Тя е важна за растежа и за развитието на чревната микрофлора. Съдържа се основно в предното мляко (в предната част на гърдите). Важно е детето да изцежда максимално млякото от всяка една гърда, за да може да приема както въглехидрати, така и мазнини. Ако то се държи за кратко на едната гърда и след това за кратко на другата, ще приема повече въглехидрати, което е предпоставка за ферментация и колики.
  • Кърменето създава близка връзка между детето и майката.
  • Кърменето стимулира отделянето на окситоцин, който стимулира контракциите на матката и по този начин тя се прибира по-бързо след раждането.
  • Кърменето предпазва от рак на гърдите, яйчниците и матката.
  • Кърменето спомага за свалянето на излишните килограми след бременността.

Какво трябва да бъде храненето по време на кърмене?

реклама

Майката трябва да се храни балансирано и разнообразно. Няма нужда да поема много повече храна от нормалното. През първите 6 месеца кърмещата жена се нуждае допълнително от около 400-600ксаl. Най-важен е съставът на дневното меню. То трябва да включва представители от основните групи храни - плодове, зеленчуци, зърнени храни, мляко и млечни продукти, яйца, месо. Трябва да се ограничават газирани напитки, пържени храни, прекомерна консумация на сладкиши и т.н. Храненето на една кърмеща жена не се различава от балансираното здравословно хранене на всеки един човек.Водата е от огромно значение. Тя трябва да бъде над 2 литра всеки ден, за да има правилен синтез на кърма. Много жени се оплакват в този период от запек и прекомерна жажда. Тези оплаквания могат да бъдат облекчени с прием на достатъчно количество вода.

Има ли храни, които трябва да бъдат ограничавани по време на кърмене?

Има разбирания, според които трябва да бъдат ограничавани прекалено пикантни храни, подправки, лук, чесън и други храни със специфичен аромат. Това категорично не е необходимо, защото те по никакъв начин не могат да навредят на детето. По важно е тук да се отбележи, че трябва да бъде избягвана консумацията на алкохол, защото преминава през кърмата. Също така трябва да се внимава с количествата кофеинови напитки, тъй като това може да доведе до неспокойствие на детето и проблеми със съня. Тютюнопушенето е категорично забранено.

Храненето по време на кърмете трябва да бъде съобразно принципите за здравословно и пълноценно храненето. Балансираната диета ще осигури богата и пълноценната кърма. Качествената храна и достатъчното количество вода ще даде на жената енергия и сила.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се