Микровълновите фурни - вредни ли са за здравето

1423
Микровълновите фурни - вредни ли са за здравето

Готвенето с микровълнова фурна е много удобно тъй като е просто и невероятно бързо. Въпреки това много хора вярват, че микровълните произвеждат вредно лъчение и увреждат здравословните хранителни вещества. За това може да се чудите дали е безопасно да използвате тези уреди.

Микровълновите фурни влияят ли на качеството на храната и здравето?

Микровълновите фурни са кухненски уреди които превръщат електричеството в електромагнитни вълни наречени микровълни. Тези вълни могат да стимулират молекулите в храната като ги карат да вибрират, да се въртят и да се сблъскват една с друга което превръща енергията в топлина. Така храната се затопля. Подобно е на това как ръцете се стоплят когато се трият една в друга. Микровълните влияят предимно на водните молекули, но също така могат да нагряват мазнини и захари само в по - малка степен от водата.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Може ли излъчването от микровълновите фурни да навреди?

Микровълновите фурни произвеждат електромагнитно излъчване. Може да откриете, че това е тревожно поради вредното излъчване на радиацията. Това обаче не е вид радиация с типа радиация от ядрени бедствия. Микровълновите фурни произвеждат нейонизиращо лъчение което е подобно на излъчването от мобилен телефон макар и много по - силно. Светлината също е електромагнитна радиация така, че не всяка радиация е вредна.

Микровълновите фурни имат метални защити и метални екрани к__оито не позволяват на радиацията да напусне фурната така, че не трябва да има риск от увреждане.__

За да сте в безопасност не притискайте лицето си към стъклото на вратичката на фурната и дръжте главата си на поне 30 см от фурната. Радиацията бързо намалява с разстоянието. Освен това се уверете, че Вашата микровълнова фурна е в добро състояние. Ако е стара или счупена или ако вратата не се затваря правилно помислете за покупка на нова.

Ефекти върху съдържанието на хранителни вещества

Всяка форма на готвене намалява хранителната стойност на храната. Основните допринасящи фактори са:

  • температурата
  • времето за готвене
  • методът

По време на кипене от храната могат да се извлекат водоразтворими хранителни вещества. Що се отнася до микровълните времето за готвене обикновено е кратко и температурата е ниска. Освен това храната обикновено не се вари. Поради тази причина бихте очаквали микровълновите фурни да задържат повече хранителни вещества отколкото методи като пържене и варене.

Според две проучвания микровълновата фурна не намалява хранителната стойност повече от другите методи за готвене. Проучване върху 20 различни зеленчуци отбелязва, че микровълновата фурна и печенето запазват антиоксидантите най - добре в сравнение с готвенето под налягане и варенето.

Проучване установява, че само за 1 минута микровълнова фурна унищожава някои от съединенията борещи се с рака в чесъна докато това отнема 45 минути в конвенционална фурна.

Друго проучване показа, че микровълновата печка унищожава 97% от флавоноидните антиоксиданти в броколите, докато варенето унищожава само 66%. Това изследване често се цитира като доказателство, че микровълните разграждат храната.

Имайте предвид, че видът на храната или хранителното вещество понякога има значение. Не се препоръчва загряване на кърма в микровълнова фурна защото може да увреди антибактериалните вещества в млякото. С малки изключения микровълните са склонни да запазват много добре хранителните вещества и намаляват образуването на вредни съединения в определени храни.

реклама

Обикновено температурата не надвишава 100°C, точката на кипене на водата. Въпреки това мазните храни като бекон могат да станат по-горещи. Беконът е една храна за която се смята, че образува вредни съединения наречени нитрозамини когато се готви. Тези съединения се създават когато нитритите в храните се нагряват прекомерно. Според проучване нагряването на бекон в микровълновата фурна причинява най - малкото образуване на нитрозамини от всички тествани методи за готвене.

Друго проучване показа, че пилето в микровълнова фурна образува много по - малко вредни съединения от пърженето.

Избягвайте пластмасови съдове

Много пластмаси съдържат съединения нарушаващи хормоните които могат да причинят вреда. Забележителен пример е бисфенол-А (BPA) който е свързан със състояния като рак, нарушения на щитовидната жлеза и затлъстяване. Когато се нагряват тези пластмасови съдове могат да отделят съединения във вашата храна. Поради тази причина не печете храната си в микровълнова в пластмасов съд освен, ако не е обозначена като подходящ за микровълнова печка.

Затопляйте храната си правилно

Микровълновите фурни имат някои недостатъци. Например може да не са толкова ефективни колкото други методи за готвене при унищожаване на бактерии и други патогени които могат да доведат до хранително отравяне. Това е така защото топлината обикновено е по - ниска, а времето за готвене е много по - кратко.

Понякога храната се нагрява неравномерно. Използването на микровълнова фурна с въртяща се въртяща се плоча може да разпредели топлината по - равномерно и да се уверите, че храната е загрята достатъчно, може и да помогне за унищожаване на всички микроорганизми.

Също така е важно да внимавате при нагряване на течности. Има вероятност прегрятите течности да избухнат и да Ви изгорят.

Не загрявайте бебешко адаптирано мляко или каквато и да е храна или напитки предназначени за малки деца в микровълнова фурна поради риск от изгаряне от опарване.

Ако печете храната си в микровълнова печка уверете се, че е равномерно загрята, за да намалите риска от опарване. Също така, бъдете внимателни, когато загрявате вода над точката на кипене, тъй като тя може да избухне от контейнера и да Ви изгори.

Микровълновите фурни са безопасен, ефективен и изключително удобен метод за готвене. Няма доказателства, че причиняват вреда. Някои доказателства сочат, че са дори по - добри от други методи за готвене при запазване на хранителните вещества и предотвратяване образуването на вредни съединения.

И все пак не трябва да прегрявате или подгрявате храната си, да стоите твърде близо до микровълновата печка или да нагрявате нещо в пластмасов съд освен ако не е обозначено като безопасно за употреба.

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се