Мускулите и тяхното значение за нашето тяло

686
Мускулите и тяхното значение за нашето тяло

Всеки тип мускул играе различна роля в подпомагането на тялото да се движи и функционира правилно. Мускулите и нервните влакна ни позволяват да движим тялото си и на вътрешните органи да функционират. В човешкото тяло има повече от 600 мускула. Вид еластична тъкан изгражда всеки мускул който се състои от хиляди или десетки хиляди малки мускулни влакна. Всяко влакно се състои от много малки нишки наречени фибрили.

Импулсите от нервните клетки контролират свиването на всяко мускулно влакно. Силата на мускула зависи главно от това колко влакна има. За да подхранва мускулите тялото произвежда аденозин трифосфат (АТФ) който мускулните клетки превръщат в механична енергия.

Видове мускули

реклама

Хората и гръбначните животни имат три типа мускулатура: скелетна, гладка и сърдечна.

Скелетни мускули

Скелетните мускули движат външните части на тялото и крайниците. Те покриват костите и придават формата на тялото.

Тъй като скелетните мускули се дърпат само в една посока те работят по двойки. Когато единият мускул в двойката се съкращава другият се отпуска и това улеснява движението.

Мускулите се прикрепят към силни сухожилия които или се прикрепят към костите или директно се свързват с костите. Сухожилията се намират над ставите и това помага да се поддържат ставите стабилни. Човек в добро здраве може съзнателно да контролира скелетните мускули.

Повечето видими движения на тялото като бягане, ходене, говорене и движение на очите, главата, крайниците или пръстите се случват когато скелетните мускули се свиват.

Скелетните мускули също контролират всички изражения на лицето включително усмивки, намръщени вежди и движения на устата и езика.

Скелетните мускули непрекъснато правят малки корекции, за да поддържат стойката на тялото. Те държат гърба на човек изправен или държат главата в една позиция. Заедно със сухожилията те поддържат костите в правилната позиция така, че ставите да не се разместват.

Скелетните мускули също генерират топлина когато се съкращават и отпускат и това помага за поддържане на телесната температура. Близо 85% на топлината която тялото произвежда идва от мускулната контракция.

Видове скелетни мускули

Двата основни типа скелетни мускули са бавни и бързи.

Тип I, червени или бавно съкращаващи се мускули. Те са плътни и богати на миоглобин и митохондрии. Имат капиляри които им придават червения цвят. Този тип мускули могат да се свиват за дълго време без много усилия. Мускулите тип I могат да поддържат аеробна активност използвайки въглехидрати и мазнини като гориво.

Тип II, бели или бързо съкращаващи се мускули. Тези мускули могат да се свиват бързо и с много сила. Контракцията е силна, но краткотрайна. Този тип мускули са отговорни за по - голямата част от мускулната сила на тялото и увеличаването на масата след периоди на тренировка с тежести. В сравнение с бавно потрепващия мускул той е по - малко плътен в миоглобина и митохондриите.

Набраздена мускулатура

Скелетните мускули са набраздени което означава, че се състоят от хиляди еднакво големи саркомери или мускулни единици които имат напречни ленти. Набраздения мускул изглежда на ивици под микроскоп поради тези ленти. Когато лентите в саркомерите се отпуснат или свият целият мускул се разширява или отпуска.

Различните ленти във всеки мускул взаимодействат, позволявайки на мускула да се движи мощно и плавно.

реклама

Гладка мускулатура

Гладките мускули са отговорни за движенията в стомаха, червата, кръвоносните съдове и кухите органи. Гладките мускули в червата се наричат ​​още висцерални мускули. Тези мускули работят автоматично като не знаем, че ги използваме. За разлика от скелетните мускули те не зависят от съзнателната мисъл.

Много различни движения на тялото зависят от контракциите на гладката мускулатура. Те включват чревните стени, избутващи храната напред, свиването на матката по време на раждането и свиването и разширяването на зениците, за да посрещнат наличното количество светлина.

Гладката мускулататура също присъства в стените на пикочния мехур и бронхите. Мускулите в кожата които правят косата изправена също се състоят от гладки мускулни влакна.

Сърдечен мускул

Сърдечният мускул е отговорен за сърдечния ритъм. Работи автоматично без спиране денем и нощем. Подобен по структура на скелетните мускули така, че лекарите понякога го класифицират като набразден мускул. Сърдечният мускул се свива така, че сърцето да може да изцеди кръвта и след това да се отпусне, за да може отново да се напълни с кръв.

Какво може да се обърка с мускулите?

С мускулите може да възникне широк спектър от проблеми. Някои често срещани са:

  • Мускулни крампи: Те могат да бъдат резултат от дехидратация, ниски нива на калий или магнезий, някои неврологични или метаболитни нарушения и някои лекарства
  • Вродени мускулни аномалии: Някои хора се раждат с мускули или групи мускули които не са добре развити. Тези аномалии могат да бъдат изолиран проблем или част от синдром
  • Мускулна слабост: Проблемите с нервната система могат да нарушат предаването на съобщения между мозъка и мускулите

Мускулна слабост

Мускулната слабост може да засегне хора с дисфункция на горните или долните двигателни неврони или състояния като миастения гравис които засягат областта където нервите се присъединяват към мускула. Инсулт, компресия на гръбначния мозък и множествена склероза също могат да доведат до мускулна слабост.

Ако човек потърси медицинска помощ за мускулна слабост лекарят ще извърши физически преглед и ще оцени силата на мускулите на пациента преди да реши дали са необходими допълнителни тестове. Вероятно ще използва универсалната скала за тестване на мускулната сила:

0: Няма видима мускулна контракция.

1: Видимо мускулно свиване без движение или следи.

2: Движение с пълен обхват на движение, но не срещу гравитацията.

3: Движение с пълен обхват на движение срещу гравитацията, но не и съпротивление.

4: Движение с пълен обхват на движение срещу поне някакво съпротивление

5: Пълна сила

Ако лекарят открие доказателства за мускулна слабост може да назначи тестове за идентифициране на основния проблем. Лечението ще зависи от причината. Ако има мускулна болка това може да е признак на инфекция или нараняване. Симптомите на мускулно нараняване могат да се облекчат с помощта на метода RICE:

  • Почивка: Направете почивка от физическата активност.
  • Лед: Прилагайте пакет с лед за 20 минути няколко пъти на ден.
  • Компресия: Компресионната превръзка може да намали отока.
  • Повдигане: Повдигнете засегнатата част на тялото, за да намалите отока.

Ако човек изпитва силна и необяснима мускулна болка или мускулна слабост особено, ако има и затруднено дишане трябва да отиде при лекар възможно най - скоро.

Развитие на мускулите чрез упражнения

Развитието на мускулите чрез упражнения може да подобри баланса, здравето на костите и гъвкавостта и да подобри силата и издръжливостта. Може да се избира широк набор от възможности за физическа активност, но има два основни типа упражнения: аеробни и анаеробни.

Аеробни упражнения

Аеробните упражнения обикновено са продължителни и изискват средни до ниски нива на натоварване. Този тип упражнение изисква тялото да използва мускулите много под максималния им капацитет на сила. Маратонът е пример за аеробна дейност с много дълга продължителност.

Аеробните дейности разчитат главно на аеробната или кислородна система на тялото. Те използват по - висок дял от бавно съкращаващите се мускулни влакна. Консумацията на енергия идва от въглехидрати, мазнини и протеини, а тялото произвежда големи количества кислород и много малко млечна киселина.

Анаеробни упражнения

По време на анаеробни упражнения мускулите се свиват интензивно на ниво близко до максималната им сила. Спортистите които се стремят да подобрят своята сила и скорост ще се съсредоточат повече върху този тип упражнения. Една анаеробна активност продължава от няколко секунди до максимум 2 минути. Примерите включват вдигане на тежести, спринт, катерене и скачане на въже.

Анаеробните упражнения използват повече бързи мускулни влакна. Основните източници на гориво са АТФ или глюкоза и тялото използва по - малко кислород, мазнини и протеини. Този вид дейност произвежда големи количества млечна киселина.

Анаеробните упражнения ще направят тялото по - силно, но аеробните ще го направят по - здраво.

За да поддържате здрави мускули е важно да правите редовни упражнения и да ядете питателна балансирана диета, ако е възможно.

Академията по хранене и диететика препоръчва да се правят упражнения за укрепване на мускулите за основните мускулни групи са краката, бедрата, гърдите, корема, гърба, раменете и ръцете - поне два пъти седмично.

Мускулите могат да се укрепват с вдигане на тежести, използване на лента за съпротивление или извършване на ежедневни задължения като градинарство или пренасяне на тежки торби след пазаруване.

Протеините, въглехидратите и мазнините са необходими за изграждането на мускулите. 10-35% от общите калории трябва да бъдат протеини. Препоръчват се висококачествени въглехидрати с ниско съдържание на мазнини като пълнозърнест хляб, плюс нискомаслено мляко или кисело мляко. Въпреки, че фибрите са важни те предполагат избягване на храни с високо съдържание на фибри точно преди или по време на тренировка.

Медицинските специалисти препоръчват упражнения за развитие на мускулна сила. Поддържането на сила в мускулите е важно за баланс, гъвкавост и здраве на костите.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
Коментари

Свързани статии

реклама

Свързани услуги

реклама

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се