Правилно ли наддава детето? С колко трябва да се увеличават ръстът и теглото и от какво зависят?

80209
Правилно ли наддава детето? С колко трябва да се увеличават ръстът и теглото и от какво зависят?

Критериите за правилно развитие на детето са много, но едни от най-важните са ръстът и теглото. Именно затова те трябва да бъдат проследявани първоначално всеки месец, а след това през няколко. Дали бебето наддава правилно и достатъчно е въпрос, който си задават много майки. Ръстът и теглото са показатели, които се влияят както от външни, така и от вътрешни фактори.

От какво зависят ръстът и теглото на детето? Категорично може да се твърди, че ръстът зависи предимно от ендогенните фактори, а теглото от екзогенните.

1. ЕНДОГЕННИ ФАКТОРИ.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Генетика. Първият и най-важен фактор са нашите гени. Още със зачеването и сливането на яйцеклетката със сперматозоида става ясно какъв ще бъде максималният ръст на детето, ако разбира се няма други причини то да не може да го достигне. Гените определят не само ръста, но и цялостното развитие на човека. Те имат отношение също така и към теглото, типа метаболизъм и предразположението към затлъстяване или поддържане на по-грацилна фигура.

Хормони. В подрастващия организъм можем да разделим хормоните на две големи групи: хормони, стимулиращи растежа (хормон на растежа, щитовидни хормони, инсулин, инсулиноподобен растежен фактор, мъжки полови хормони, паратхормон) и хормони, инхибиращи растежа (кортизол, естрогени). Привидно те изглеждат като две групи хормони, които взаимно се антагонизират, но реално за да се развива правилно детето са необходими и едните, и другите, при това трябва да бъдат в съвършен баланс.

Други фактори. Това са развитието на нервната система, скоростта с която протичат някои обменни процеси, чувствителността на клетките към инхибиращите и стимулиращите растежа хормони и др.

2. ЕКЗОГЕННИ ФАКТОРИ

1. Хранене. Разбира се, че от външните фактори то заема най-важното първо място. Храненето не бива само да удовлетворява енергийните нужди, но то трябва и да доставя градивни елементи, които са жизнено необходими на подрастващото дете. Това са белтъците и мазнините. Витамините, минералите и микроелементите са важни също за изграждането на тъканите и за правилното протичане на процесите. Мазнините и въглехидратите са източник на енергия и са от жизнена необходимост.

2. Биологични фактори. Към тях може да включим наличието на хронични заболявания, контакт с инфекциозни причинители, паразити. Повечето хронични заболявания оказват сериозно влияние върху растежа на детето. От физико-химичните фактори важна роля имат температура, влажност, радиация.

3. Социално-битови фактори. Към тях включваме отношенията в семейството и към детето, образованието, културата, финансовите възможности.

С колко е нормално да наддава детето през всеки един месец?

реклама

Нормалното тегло при раждането трябва да бъде между 3200 - 3500 грама. На 5 месеца бебетата удвояват теглото си, а на 1 година го утрояват. През първите месеци наддават по 750 грама, а след това по 600 грама. След първата година децата наддават с по 2 кг. на година.

С колко е нормално да пораства детето на месец?

Увеличаването на ръста е важен показател и има някои характерни особености. Бебетата нарастват бурно в кърмаческия период, а между 1 и 3 години има забавяне на растежа. След 3 години нарастват в един и същи ритъм. Следващото бурно израстване е през пубертета, последвано от окончателен стоп в растежа. Нормалният ръст на новороденото е 52 см. През първите 3 месеца то нараства с 10 см., през вторите три с 6 см., а през останалите 6 месеца докато достигне 1 година нараства с 9 см. Това означава, че през първата година детето нараства с 25 см. През втората нараства с 12, а през третата с 8. През следващите години нараства с около 6 см годишно. На 4 години детето удвоява своя ръст от раждането, а на 14 години го утроява. Има две формули, които показват какъв трябва да е ръстът на детето в различните месеци и години. За кърмачета формулата е следната: ръст при раждането + (2 х месеците). То означава, че едно бебе на 7 месеца, родено 52 см. трябва да е: 52 + (2 х 7) = 66 см. Формулата за деца над 1 година е следната: ръст на 1 година + (6 х годините). Това означава, че дете на 3 години трябва да е: 77 + (6 х 3) = 95 см.

Чрез тези формули е лесно да бъдат проследявани теглото и ръстът, тъй като те са важни за правилното развитие.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се