Респираторните машини и механичната вентилация при случаи на COVID-19

2489
Респираторните машини и механичната вентилация при случаи на COVID-19

За пациенти с най-лоши последици от инфекцията COVID-19 причинена от коронавируса респираторната машина за механична вентилация предлага най-добрия шанс за оцеляване.

Как механичната вентилация помага?

Механичната вентилация поема процеса на дишане на тялото когато заболяването е довело до отказ на белите дробове. Това дава време на пациента да се пребори с инфекцията и да се възстанови. Различават се два типа механична вентилация__:__

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !
  • Инвазивна вентилация. За извършване на инвазивна вентилация на белите дробове пациентът се интубира - тръба се вкарва в трахеята през носа или устата и след това респираторната машина се свързва с тръбата
  • Неинвазивна вентилация. При неинвазивната вентилация на лицето на пациента се слага плътно прилепваща маска през която с помощта на респираторната машина въздухът стига до белите дробове

Според Световната здравна организация (СЗО) около 80% от хората заболели от COVID-19 се възстановяват без да се нуждаят от болнично лечение. Но един на шест човек се разболява сериозно и може да развие затруднения с дишането. В тези тежки случаи вирусът причинява увреждане на белите дробове. Имунната система открива това състояние и разширява пропускливостта на кръвоносните съдове, така че да влизат повече имунни клетки. Но това може да доведе до навлизане на течност в белите дробове което затруднява дишането и води до намаляване на нивата на кислород в организма. За да се облекчи това състояние се използва механична вентилация за изтласкване на въздух с повишени нива на кислород в белите дробове.

Отделенията за интензивно лечение обикновено поставят пациентите страдащи от остър респираторен дистрес синдром на механична вентилация, за да се гарантира, че нивата на кислород в тялото остават нормални.

Респираторната машина има и овлажнител който добавя топлина и влага към медицинския въздух, така че да съответства на телесната температура на пациента.

Пациентите получават лекарства за отпускане на дихателните мускули, за да може дишането им да бъде напълно регулирано от машината.

Хората с по-леки симптоми могат да бъдат подлагани на вентилация с помощта на маски за лице, назални маски или мундщуци, които позволяват да се изтласка въздух под налягане или смеси от газове в белите дробове.

Механичните инженери от Лондонския университетски колеж в съвместна работа с лекари, които са в непосредствен досег до пациентите в Университетската болница към Лондонския университетски колеж и тима на Мерцедес от Формула 1 създадават уред за продължително положително дихателно налягане на дихателните пътища (CPAP). След опити в няколко болници в Лондон, Mercedes-AMG-HPP тим от Формула 1 произведе близо 600 от тях и се надява да достигне до 1000 такива уреда на ден.

Ранните доклади от Ломбардия в Северна Италия сочат, че около 50% от пациентите, получаващи CPAP са избягвали нуждата от инвазивна механична вентилация. Използването на CPAP машини при пациенти със заразни респираторни инфекции предизвика известна загриженост, тъй като всякакви малки течове около маската могат да пръскат капчици върху медицинския персонал.

Качулките където кислородът под налягане се изпомпва чрез клапан, също често се използват за лечение на пациенти с COVID-19 отчасти защото намаляват риска от предаване на вируса във въздуха от капчици в дъха. Те спадат към неинвазивната вентилация.

Д-р Шондипон Лаха от Дружеството за интензивно лечение заявява, че повечето пациенти с COVID-19 няма да имат нужда от механична вентилация и могат да се лекуват у дома или да са на допълнително приемане на кислород. И въпреки рисковете при използване на респираторните машини, като например да не се знае кой ще понесе дългосрочните ефекти понякога механичната вентилация е единственият начин за постъпване на кислород в пациента.

Друг проблем, за който споделя д-р Лаха е липсата на достатъчно подходящ обучен персонал който да управлява всички респираторни машини които се очаква да са необходими. Те са сложни и може да се причини травма на пациента, ако не е настроен правилно. Техническите аспекти са предизвикателни. Хората от персонала може да имат знания за използването на различните видове респираторни машини в други специалности, но в същото време да се нуждаят от подкрепа при използването им в интензивната терапия, ако не са запознати с това.

https://www.bbc.com


Картата може да се отвори от тук.
Здравни консултации ОНЛАЙН може да видите от ТУК
Дезинфектанти от тук
Тестове, маски, прегледи от тук

Прочетете още:
Симптомите на коронавирус Covid-19
Как да се предпазим от Коронавирус Covid-19?
Коронавирус Covid-19: Митове и факти


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се