Седем причини да ваксинираме децата си!

2300
Седем причини да ваксинираме децата си!

В последните години прогресивно се увеличава броят на родителите, които поради една или друга причина отказват да ваксинират децата си според задължителния имунизационен календар. Всъшност антиваксинални движения съществуват още от началото на деветнадесети век, след създаването на първата ваксина - ваксината срещу едра шарка (вариола), създадена от английския лекар и учен Едуард Дженер. Възникнали като религиозни догми, днес те се базират главно на правно - етични мотиви и псевдонаучни концепции, прозхождащи предимно от лица - неспециалисти.

Ваксините са едно от най - великите открития на медицината. Благодарение на тях едно заболяване, което е взело милиони жертви - едрата шарка, днес е напълно елиминирано, а редица други - полиомиелит, коклюш, морбили са в процес на елиминация. Въпреки това все още има множество родители, които подлагат на съмнение безопасността и ефективността на ваксините главно поради неправилно поднесена, недоразбрана или деформирана от съмнителни източници информация.

В случай че у вас е възникнало съмнение дали да имунизирате детето си, поискайте информация от вашия семеен лекар, педиатъра или от достоверен източник, например страницата на Световната зравна организация, вместо от социалните мрежи. Ето и кои са основните причини, поради които всеки отговорен гражданин би трявбвало да имунизира децата си:

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Ваксинопредотвратимите заболявания все още съществуват!

Много майки се заблуждават че заболяванията, за които се прилагат ваксини вече не се срещат. Това обаче е тотална заблуда. Все още се регистрират епидемии от морбили, коклюш, случаи на полиомиелит и то не само в развиващите се страни, но и в Европа. През 2010 година в България също беше регистрирана епидемия от морбили, при която имаше загинали деца. Причината за това са пробивите в имунизационното покритие.

Нежеланите реакции към ваксините са безобидни в сравнение с уврежданията, до които водят въпросните заболявания!

В случай че решите да спестите на детето си ваксините за да го предпазите от евентуална нежелана реакция, трябва да сте запознати с огромния риск на който ще го изложите. Някои от инфекциозните заболявания могат да бъдат смъртоносни за все още незрялата имунна система на детето, а други, като например полиомиелита могат да го инвалидизират за цял живот.

Най - честите сранични реакции от ваксините са зачервяване и оток на мястото на приложение на ваксината, повишаване на температурата и временно неразположение. Замислете се преди да решите да му спестите това, но да поемете риска за живота на детето си.

Имунитета, който създават ваксините осигурява значително по -добра защита от естествено придобития!

Друго абсолютно погрешно схващане е, че имунната система на детето може сама да се справи с инфекцията и то да получи естествен имунитет. Всъшност имунната система, както и всички останали детски органи и системи са все още незрели и несъвършени за да се противопоставят на много инфекциозни причинители и една пневмококова пневмония например може да бъде фатална за детето ви. Освен това множество проучвания са доказали че постваксиналния имунитет е значително по - устойчив и дълготраен от естествено придобития.

Имунизирайки вашето дете, вие допринасяте за здравето на цялото общество!

За добро или лошо, човекът е социално същество и животът му е свързан с този на заобикалящите го хора. Отказвайки да имунизирате дете си, вие подлагате на риск живота и здравето на всички останали деца, които контактуват с него в училището, детската градина и т.н. Не забравяйте, че има деца с тежки хематологични заболявания (левкемии, лимфоми) и други имунодефицитни състояния, за които ваксините са противопоказани. Едно такова дете няма да може да устои на една морбилна, рубеолна или пневмокова инфекция, която може да му бъде предадена от някое дете, чиито родители са решили да му спестят имунизацията.

Някои от ваксините предпазват децата от развитието на онкологични заболявания в бъдеще!

През последните няколко години се доказа ролята на някои вируси като причинители на ракови заболявания. Типичен пример за това са хепатит Б вируса и човешкия папилома вирус. Първият има съществена роля в развитието на рака на черния дроб, а втория е един от основните причини за развитие на рак на маточната шийка. Ваксината срещу хепатит Б е включена в задължителния имунизационен календар на България, а тази срещу онкогенните щамове на човешкия папилома вирус е препоръчителна, тоест при желание на родителите се осигурява безплатно от държавата.

Редовните имунизации спестяват много средства както на вас, така и на цялото общество!

Когато детето ви е болно, последното за което мислите, вероятно са разходите за лечението му, но това не променя факта че те никак не са малки. Чрез провеждането на всички ваксини от задължителния имунизационен календар се спестяват огромните разходи, които биха възникнали при заболяването на голяма част от населението от ваксинопредотвратими заболявания и техните усложнения!

Ваксините са безопасни!

Едни от основните страхове на родителите относно ваксините са, че те могат да причинят тежки и инвалидизиращи увреждания на децата им или да предизвикат у тях именно това заболяване, за което се цели да създадат имунитет. Тези страхове са напълно безпочвени и вероятно единствената причина да съществуват е неправилно поднесената, недоразбрана или изкривена информация. Всяка една ваксина е многократно тествана на животни и хора преди да започне да се употребява. Освен това периодично се проверява безопасността на всички ваксини, които се прилагат на населението.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се