Синдром на Кушинг (Cushing) – причини, симптоми и лечение! Научете повече!

31625
Синдром на Кушинг (Cushing) – причини, симптоми и лечение! Научете повече!

Синдромът на Кушинг стана сравнително често заболяване, заради масовата употреба на кортикостероиди при възпалителни, автоимунни, алергични и други заболявания. Задължителният белег на синдрома на Кушинг е повишеният кортизол в кръвта (хиперкортицизъм). Кортизолът е хормон, който се отделя от кората на надбъбрека. Секрецията му се контролира от хипофизарния АКТХ (аденокортикотропен хормон), а неговата от хипоталамичния кортикотропин рилийзинг хормон. Така хипоталамусът, хипофизата и надбъбрека образуват ос и всяко отделно звено оказва влияние върху останалите.

Синдромът на Кушинг е описан за първи път през 1912г. от Харвей Кушинг. Описани са и основните действия на кортизола върху тялото. Когато нивата му са повишени (както при Cushing), тези ефекти се засилват. Основните ефекти на кортизола са:

  • повишен катаболен ефект (разграждане на белтъци)
  • повишен синтез на глюкоза
  • инсулинова резистентност
  • повишаване синтеза на мастни киселини в кръвта
  • активиране на клетките, които разграждат костите
  • задържане на течност (натрий и вода)

Синдромът на Кушинг бива ятрогенен (причинен от употреба на кортикостероиди) и ендогенен (резултат от тумор на надбъбрека или хипофизата). Има и други форми и причини за болестта, но са по-рядко срещани. Депресията, алкохолизмът и затлъстяването може да имитират синдром на Кушинг.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Какви са симптомите на синдрома на Кушинг?

Симптоматиката е изключително богата и може да се прояви от всяка една система. Основните белези на болестта са остеопороза, мускулна слабост, стрии, затлъстяване, диабет.

1. Затлъстяване и мускулна сила. Затлъстяването е много характерен симптом, тъй като покачването на телесно тегло е само в областта на гърдите и корема. Крайниците не само, че не напълняват, но и редуцират своята маса. Мускулната сила намалява и хората трудно се изправят след клек. Появява се умора, тъй като мускулите не успяват да издържат на тежестта и също така се редуцират заради високите нива на кортизол. В медицинската литература описанието на тези пациенти е "картоф на клечки", защото са със слаби крайници и затлъстели корем и горна част на тялото. Оформя се също така характерна гърбица, която е резултат от натрупване на мастна тъкан.

2. Артериално налягане и сърце. Появява се артериална хипертония, тъй като високите нива на кортизол стимулират задържането на натрий и вода. Влошават се атеросклерозата и липидният профил.

3. Промени по кожата. Появява се атрофия на кожата, която започва да се сбръчква. Много типична също така е появата на червеникави стрии, които са широки и се разполагат по корема, гърдите и горната част на бедрата. Всички тези симптоми са резултат от катаболния ефект на кортизола.

4. Неврологични и психични симптоми. Често се наблюдават промени в настроението, раздразнителност, емоционална нестабилност, депресия, проблеми със съня.

реклама

5. Инсулинова резистентност. Това е състояние, при което инсулиновите рецептори става резистентни към хормона и глюкозата не може да се използва от клетките (не може да навлезе в тях). Като резултат се получава повишаване на нивата на кръвната захар и развитието на захарен диабет тип 2.

6. Развитие на остеопороза. Тя е заради активирането на остеокластите (клетките, които нормално разграждат костната тъкан) и понижаване на активността на остеобластите (клетките, които синтезират костна тъкан). Може да се наблюдават фрактури на кости, дори и ако травмата е лека.

7. Полова система. При жените настъпват промени в менструалния цикъл или дори може да спре. Намалява либидото и при двата пола.

8. Имунна система. Високите нива на кортизол имат инхибиращо действие върху имунната система и това води до развитието на чести инфекции.

Как се поставя диагнозата?

Нужна е консултация с ендокринолог, ако имате дори и един симптом от горе изброените. При съмнения за синдром на Кушинг се прави изследване на кортизола в кръвта. Изследването се прави сутрин и вечер, защото нивата на хормона са различни. Най-високи са сутрешните и най-ниски вечерните. При Кушинг този ритъм може да е нарушен, а стойностите задължително са силно завишени. Изследва се също така свободен кортизол в урината. При необходимост може да се направи и изследване на хормона след предварителен прием на кортикостреоид, но това изследване е по преценка на лекаря. Компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс се правят при съмнения за аденом.

Какво е лечението?

Зависи от причината за синдрома на Кушинг. Оперативно лечение се провежда при установен аденом на хипофизата или надбъбрека. Медикаментозно лечение също има и неговата цел е да блокира синтеза на стероидни хормони и така да понижи нивата на кортизола.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се