Трансплантация на коса - възможни инфекции след процедурата и лечение

445
Трансплантация на коса - възможни инфекции след процедурата и лечение

Трансплантацията на коса е техника за възстановяване на косата при която хирург премахва фоликулите от една част на скалпа и ги вкарва в области на оплешивяване. Трансплантацията на коса е най - ефективна за лечение на генетична загуба на коса наречена оплешивяване по мъжки или женски модел.

Трансплантацията на коса се счита за относително безопасна процедура, но всяка процедура е свързана с известен риск. Инфекциите са едно от възможните усложнения. Въпреки това те са относително редки и засягат по - малко от 1 % от хората които получават трансплантация на коса.

Симптоми на инфекция при трансплантация на коса

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Инфекция може да възникне когато микробите навлизат в отворени рани на мястото на донорското място където се отстраняват космените фоликули или на мястото на приемане където се трансплантират фоликулите.

Скалпът има голяма мрежа от кръвоносни съдове която позволява на имунната система бързо да се насочи към патогени. Проучване от 2014 г. с участници от мъжки пол показва, че инфекциите на скалпа са редки и когато се развият обикновено не са сериозни. Хирургическите инфекции най - често се появяват 3 до 7 дни след процедурата. Симптомите на инфекция с трансплантация на коса могат да включват:

 • пълен с гной абсцес
 • изтичаща гной
 • зачервяване или обезцветяване
 • подуване
 • болка
 • сърбеж
 • изгарящо усещане
 • кървене
 • топлина

Известно кървене и подуване са нормални. Но симптомите които се влошават вместо да се подобряват или се задържат повече от около седмица са признаци за инфекция. Инфекциите могат също да доведат до системни симптоми като:

 • треска
 • летаргия
 • подути лимфни възли
 • главоболие
 • гадене
 • повръщане

Коя е причината за инфекция при трансплантация на коса?

Инфекция може да се развие когато микроби или патогени влязат в тялото по време на операция или докато се лекувате. Наличието на основно медицинско състояние което отслабва имунната система може да увеличи вероятността за развитие на инфекция.

Неправилна хигиена или нехигиенни условия

Бактериите могат да влязат в отворените рани по време на трансплантацията на коса или докато раните зарастват. Може да се развие инфекция, ако инструментите използвани по време на процедурата не са добре дезинфекцирани или ако докоснете раните докато все още заздравяват.

Прекомерно образуване на коричка

Образуването на корички на раните е нормално. Изследване от 2018 г. показа, че прекомерното образуване на коричка може да доведе до сърбеж който насърчава надраскването. Надраскването на скалпа може да измести струпеи и да прехвърли бактерии от пръстите в раните.

Рискове от инфекция при трансплантация на коса

Ако получите инфекция сте изложени на повишен риск от развитие на белези които биха могли да повлияят негативно на резултатите и да доведат до повторно израстване на петна около белезите. Инфекцията може да се разпространи в по - дълбоки тъкани, ако не се лекува. В много редки случаи може дори да се разпространи в костта или да доведе до септицемия. Септицемията е инфекция на кръвния поток. Това може да доведе до състояние наречено сепсис. Сепсисът е животозастрашаващо състояние което възниква когато имунната система освобождава възпалителни молекули в тялото които могат да доведат до органна недостатъчност.

реклама

Различните процедури

Двете най - често използвани техники за трансплантация на коса са екстракция на фоликуларна единица (FUE) и трансплантация на фоликуларна единица (FUT).

По време на FUE хирургът премахва отделни космени фоликули за трансплантация.

По време на FUT се изрязват ивица кожа от тилната част на скалпа и след това се премахват отделни фоликули.

FUT води до дълъг и тесен белег и като цяло има по - дълго време за възстановяване. На теория по - голямата рана причинена от тази процедура води до по - висок риск от инфекция, но и двете процедури рядко причиняват инфекция когато се извършват правилно.

Лечение на инфекция с трансплантация на коса

Ако развиете инфекция важно е да се свържете с Вашия хирург, за да може да разработи подходящ план за лечение. Оралните или локални антибиотици обикновено се използват за насочване на леченние към бактериите причиняващи инфекция. Хирургът може също да препоръча антибактериални шампоани, за да се улесни лечебния процес.

Спазвайте следните насоки:

 • Изберете лицензирана клиника която спазва добрите хигиенни навици
 • Избягвайте да чопите струпеите или да докосвате раните си
 • Отидете на планираните си последващи срещи
 • Следвайте инструкциите за грижа преди и след процедурата
 • Избягвайте алкохол и тютюн по време на възстановяване
 • Избягвайте тежки упражнения докато вашият хирург не каже, че всичко е наред

Други възможни странични ефекти от процедура за трансплантация на коса

Проучване от 2014 г. установява, че в група от 73 души които са претърпели трансплантация на коса най - честите съобщавани нежелани реакции са подуване (42%), стерилен фоликулит (23%) и белези на мястото на донора (15%).

Фоликулит. Възпаление на космените фоликули и обикновено се появява като червени или обезцветени подутини които приличат на акне. Често се развива седмици или месеци след операцията. Причината не е ясна, но се смята, че много фактори могат да допринесат като врастнали косми и бактериална инфекция на космения фоликул. Нарича се бактериален фоликулит когато бактерия се посочва като основна причина. Но в повечето случаи не се идентифицират конкретни бактерии. В този случай се нарича стерилен фоликулит.

Шоков косопад. Шоковата загуба на коса е необичаен страничен ефект, който води до опадане на косата на мястото за даряване. Смята се, че е причинен от стрес и микротравма от процедурата. Изследване от 2018 г. показва, че почти всеки се възстановява напълно от шоковия косопад в рамките на 3 до 4 месеца след операцията.

Общи странични ефекти при заздравяване на рани

Вероятно ще забележите няколко общи признака на заздравяване на рани след процедурата като например:

 • зачервяване или обезцветяване
 • сърбеж
 • струпеи
 • дискомфорт
 • изтръпване

Изтръпването на скалпа рядко е постоянно. Може да бъде придружено от усещане за изтръпване или боцкане докато нервите в скалпа се възстановяват след операцията.

Неестествени резултати и белези

Хирурзите стават все по - добри в техниките за трансплантация на коса и в постигането на естествено изглеждащи резултати. Въпреки това в някои случаи може да се развият и прекомерни белези които водят до повторно израстване на петна коса.

Кога да се свържете с лекаря след процедура по трансплантация на коса?

Свържете се с Вашия хирург, ако развиете симптоми на инфекция. Колкото по - рано получите подходящо медицинско лечение толкова по - голяма е вероятността да не развиете тежка инфекция или други усложнения.

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се