Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Кои са 5-те основни минерални дефицита

 
Кои са 5-те основни минерални дефицита

Минералите са специфични видове хранителни вещества, от които тялото се нуждае, за да функционира правилно. Недостигът на минерали възниква когато тялото не получава или абсорбира необходимото количество минерал.

Човешкото тяло се нуждае от различни количества от всеки минерал, за да остане здраво. Конкретните нужди от минарали могат да бъдат получени от храна, минерални добавки и хранителни продукти, които са подсилени допълнително с минерали.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ТЕСТ ДА МИНЕРАЛИ С ОТСТЪПКА ТУК!

Дефицитът често се случва бавно във времето и може да бъде причинен от редица причини. Повишената нужда от минерала, липсата на минерала в диетата или затрудненото усвояване на минерала от храната са едни от по-честите причини. Недостигът на минерали може да доведе до различни здравословни проблеми като:

Какво причинява недостига на минерали?

Една от основните причини за недостиг на минерали е просто да не получавате достатъчно основни минерали от храната или добавките (конкретните нужди са определени в Референтни количества за дневен прием (РКП)). Има различни видове диети, които могат да доведат до този дефицит. Неправилната диета, която разчита на нездравословна храна или диета, при която липсват адекватни плодове и зеленчуци може да бъде възможна причина.

Много нискокалоричната диета може да доведе до този дефицит. Това включва хора програми за отслабване или хранителни разстройства. Хората в напреднала възраст с лош апетит също могат да не получават достатъчно калории или хранителни вещества в диетата си.

Ограничените диети също могат да доведат до недостиг на минерали. Вегетарианците, веганите и хората с хранителни алергии или лактозна непоносимост могат да изпитат недостиг на минерали, ако не успеят ефективно да управляват диетата си.

Трудността с храносмилането на храната или усвояването на хранителни вещества може да доведе до недостиг на минерали. Потенциалните причини за тези трудности включват:

Дефицитът на минерали също може да бъде резултат от повишена нужда от определени минерали. Например жените могат да срещнат тази нужда по време на бременност, обилна менструация и след менопаузата.

Какви са симптомите на недостиг на минерали?

Симптомите на недостиг на минерали зависят от това кои хранителни вещества липсват на тялото. Възможните симптоми включват:

 

Може да проявите един или повече от тези симптоми и тежестта може да варира. Някои симптоми могат да бъдат толкова незначителни, че да останат незабелязани и недиагностицирани.

Кои са видовете минерален дефицит?

Петте основни категории дефицит на минерали са:

Недостиг на калций. Калцият е необходим за силни кости и зъби. Също така поддържа правилната функция на кръвоносни съдове, мускули, нерви и хормони. Естествените източници на калций са:

Дефицитът на калций поражда няколко очевидни симптоми в краткосрочен план. Това е така, защото тялото внимателно регулира количеството на калций в кръвта. Липсата на калций в дългосрочен план може да доведе до намаляване на минералната плътност на костите наречена остеопения. Ако не се лекува, остеопенията може да се превърне в остеопороза. Това увеличава риска от фрактури на костите, особено при по-възрастни. Тежкият дефицит на калций обикновено се причинява от медицински проблеми или лечения с лекарства като (диуретици), операция за отстраняване на стомаха или бъбречна недостатъчност. Симптомите на тежък дефицит включват:

Недостиг на желязо. Повече от половината от желязото в тялото е в червените кръвни клетки. Желязото е важна част от хемоглобина, протеин, който пренася кислород към тъканите. Желязото също е част от други протеини и ензими, които поддържат тялото здраво. Най-добрите източници на желязо са:

Дефицитът на желязо се развива бавно и може да причини анемия. Световната здравна организация публикувя в доклад от 2008 г., че дефицитът на желязо причинява приблизително половината от всички случаи на анемия в световен мащаб. Симптомите на желязодефицитна анемия включват чувство на слабост и умора. Може да се представяте слабо на работа или в училище. Децата могат да проявяват признаци чрез бавно социално и когнитивно развитие.

Недостиг на магнезий.Тялото се нуждае от магнезий за стотици химични реакции. Те включват отговори, които контролират нивата на кръвната захар и кръвното налягане. Правилната функция на мускулите и нервите, мозъчната функция, енергийният метаболизъм и производството на протеини също се контролират от магнезий. Приблизително 60 процента от магнезия на тялото се намира в костите, а близо 40 процента - в клетките на мускулите и меките тъкани. Добрите източници на магнезий са:

Недостигът на магнезий е рядък при здрави хора. Бъбреците могат да пазят магнезия от напускане на тялото чрез урината. Все пак някои лекарства и хронични състояния на здравето като алкохолизъм могат да причинят дефицит на магнезий. Нуждите от магнезий също са силно повлияни от наличието на болест.

Ранните признаци на дефицит на магнезий включват:

Дефицитът на магнезий може да доведе до следните симптоми, ако не се лекува:

Недостиг на калий. Калият е минерал, който функционира като електролит. Необходим е за свиване на мускулите, правилна работа на сърцето и предаване на нервни сигнали. Нужни са му и няколко ензима, включително един, който помага на тялото да превърне въглехидратите в енергия. Най-добрите източници на калий са:

Най-честата причина за недостиг на калий е прекомерната загуба на течности. Примерите могат да включват:

Симптомите на недостиг на калий включват

Тежкият дефицит на калий може да причини парализа на мускулите или неправилни сърдечни ритми, които могат да доведат до смърт.

Цинк. Цинкът играе роля в много аспекти на метаболизма на тялото:

Също така цинкът е важен за правилния растеж и развитие през бременността, детството и юношеството. Цинкът се намира в животински продукти като:

Други добри източници на цинк включват:

Дефицитът на цинк може да причини:

Тежкият дефицит на цинк може също да причини:

Свържете се с Вашия лекар, ако имате продължителна умора, слабост или лоша концентрация. Симптомите могат да са признак на недостиг на минерали или друго здравословно състояние.

Как се диагностицира недостигът на минерали?

Вашият лекар може да използва един или повече от следните диагностични инструменти, за да определи дали имате недостиг на минерали:

Как се регулира дефицитът на минерали?

Това зависи от вида и тежестта на дефицита. Основните условия също са фактор. Вашият лекар може да назначи допълнителни тестове, за да установи новито на недостиг преди да вземе решение за план на лечение. Това може да включва

Промяната в хранителните навици може да помогне, ако имате незначителен минерален дефицит. Хората с анемия поради липса на желязо в диетата могат да бъдат помолени да ядат повече месо, птици, яйца и зърнени зърнени храни с желязо.

Може да бъдете насочени към диетолог, ако дефицитът е по-тежък. Диетологът ще Ви помогне да промените хранителните си навици с насоки за добре балансирана диета богата на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Диетологът може също да Ви помоли да водите дневник на храните, за да проследявате какви храни ядете и напредъка си.

Добавки

Някои дефицити на минерали не могат да бъдат овладяни само с диета. Може да се наложи да приемате мултивитаминна или минерална добавка. Те могат да се приемат самостоятелно или с други добавки, които помагат на тялото да абсорбира или използва минерала. Витамин D например обикновено се приема заедно с калций. Вашият лекар ще прецени каква доза и колко често трябва да приемате добавки. Важно е да следвате инструкциите, тъй като прекомерният прием на някои добавки може да бъде вреден.

Хоспитализация

В много тежки случаи на дефицит на минерали може да се наложи хоспитализация. Минералите и други хранителни вещества могат да се прилагат интравенозно. Лечението може да се наложи един или повече пъти на ден в продължение на няколко дни. Този вид лечение може да има странични ефекти включително температура или втрисане, подуване на ръцете или краката или промени в сърдечната дейност. Лекарят може да назначи допълнителни кръвни тестове, за да определи дали лечението е било успешно.

https://www.healthline.com

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

279

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !