Александър Тернянов е лекар в Испания - като че ли се случваше на друга планета!

1891
Александър Тернянов е лекар в Испания - като че ли се случваше на друга планета!

omed.bg - От колко време живеете в Испания и как дойде решението за това?
Казвам се Александър Тернянов. Накратко: завърших Медицинска Академия през далечната 1997 и следващите 10 години посветих на научни изследвания в областта на Невронауките, работейки в Инситута по Физиология към БАН. След защитата на дисертация заминах за Испания, за да продължа с изследвания в областта на Невронауките, по специално върху модели на Паркинсоновата болест и на наркотични зависимости. Поради световната икономическа криза започнала през 2008 г. затвориха лабораторията, в която работех през 2011 и реших да се върна към основната си професия, лекарската. През 2012 година спечелих конкурс за специализация и така от тогава работя в Барселона като лекар. Първо в спешно отделение на различни болници, а по-късно като семеен лекар. По настоящем работя в консултативен кабинет по Ендокринология към една частна болница в Барселона.
omed.bg - Как разбрахте за вируса и имаше ли достатъчно информация в началото?
В нашата сфера е изключително важно да сме информирани за последните здравни и научни тенденции, въпреки че е практически невъзможно да си актуализиран по всички въпроси. Още от януари следяхме случващото се в Китай, но някак дистанцирано, като че ли се случваше на друга планета. Дори когато избухна епидемията в Италия информацията, която получавахме в началото ми изглеждаше преувеличена и като че ли предпочитах да обръщам внимание повече на посланията, които успокояваха и олекотяваха ситуацията, отколкото на онези, които предупреждаваха за претоварването на здравната система и които загатваха за по-голяма смъртност от тази при обикновения грип.
omed.bg - Здравната система на Испания реагира ли адекватно на разпространението?
Здравната система на Испания като цяло е доста добре организирана и е предимно държавна (80%). За съжаление като следствие от Икономическата криза Здравната система претърпя брутално окастряне на бюджета, което доведе до поголовни съкращения. Съответно сега условията за справяне, с каквато и да е извънредна ситуация , са изключително ограничени! По отношение на пандемията политиците реагираха още по-късно от много от нас (аз спрях дъщеря ми от училище дни преди да се обяви Извънредното положение и да се затворят учебните заведения)... Може би поради натиск от страна на бизнеса, да не се получат големи икономически загуби или просто от късогледство, но правителството практчески за един ден промени позицията си от "Тук в Испания това няма да е никакъв проблем" до "Испания е в санитарна криза"... Позволи се провеждането на няколко големи спортни събития през февруари и март и многохилядни манифестации на 8 ми март, което 2-3 седмици по-късно препълни болниците с инфектирани и се оценява като една от главните грешки на управляващите.
omed.bg - Как се справя населението, какви ограничения са наложени.Как се приемат ограниченията?
Да не забравяме, че испанците са от латино култура и темперамент! Те се прегръщат и целуват по всеки повод. Дори се счита за невъзпитано, ако не целунеш всички дами на парти, при пристигане и при напускане! Представете си каква драма е за тези хора да им кажеш да стоят на 2 метра един от друг, да не се докосват и т.н. Да не говорим за изолацията по домовете... Горките домашни любимци през тези дни бяха изтощени до максимум от разходки... Накрая обаче все пак общото мнозинство реагира доста разумно и обществено отговорно, и като цяло се подкрепят с различни инициативи, за да се стимулира оставането по къщите. Мерките се приемат като помощ към здравния персонал и са свободни от политически окраски. Нито една политическа формация не се обяви против мерките!!!
omed.bg - Какви са последните данни за заразените?
Днес, 05-ти април, официалните данни за Испания са следните:
Брой установени заразени: 130 759
Брой смъртни случаи измежду позитивните: 12 418
Брой възстановени измежду позитивните: 38 080
Един критерий който се следи с особено внимание е броя на смъртните случаи за денонощие, защото той е динамичен показател за развитието на епидемията. По този показател имаме повод за оптимизъм, защото за 3-ти пореден ден има по-малко починали на ден от най-високия пик отбелязан до сега! Прилагам графика от ( https://www.worldometers.info/coronavirus/country/spain/ ):

omed.bg - Как ще изглежда Испания и Европа след кризата, какво ще се промени?
Добър въпрос! Едва ли някой знае със сигурност! Във всеки случай има три неща сигурни!
Първо: Санитарната криза няма да отмине до няколко месеца! Ще продължи докато не се намери ваксина или докато не се получи естествен имунитет поне в 70-80% от популацията... т.е. поне 1 година (за да имаме ефективна и сигурна ваксина са необходими клинични проучвания, което отнема необходимото
процедурно време).
Второ: Икономическата криза ще е сериозна, особено за обикновените хора! Дано не е катастрофална!
Трето: Тази пандемия със сигурност ще остане в историята! Колкото и да се омаловажава и да се сравнява прибързано с други пандемии. Ако не с друго, поне с изключителните мерки, взети от толкова много страни!
omed.bg - Имате ли информация за случващото се в България, за мерките, които се взеха тук? Как ги оценявате?
Следя по интернет доста подробно новините от България. Там живеят майка ми и баба ми, роднини, приятели! Вълнувам се много! От моята перспектива, с всичките недостатъци, които могат да се посочат, ми се струва че мерките бяха много навременни и доста находчиви решения бяха взети, като например да се пренасочат различни производства за изработването на предпазни средства!

Имайте пред вид, че аз не съм гласувал никога за ГЕРБ и винаги съм бил доста критичен към много от политическите решения на тези правителства.
omed.bg - Кое е най-важното послание сега?
Не се считам за компетентен да правя генерални послания! Бих казал, че здравият разум е най-важното, което ни помага в трудни ситуации. На първо време: да си стоим по къщите максимално, да спазваме социално дистанциране, да използваме каквито и да е маски, за да предпазим не толкова себе си, колкото нашите баби и майки, за да помогнем на нашите здравни работници.
С едно изречение: Здрав разум с повече алтруизъм и по-малко егоизъм!

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !


Картата може да се отвори от тук.
Здравни консултации ОНЛАЙН може да видите от ТУК
Дезинфектанти от тук
Тестове, маски, прегледи от тук

Прочетете още:
Симптомите на коронавирус Covid-19
Как да се предпазим от Коронавирус Covid-19?
Коронавирус Covid-19: Митове и факти


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се