Паник атака и паническо разстройство: симптоми, причини и лечение

59719
Паник атака и паническо разстройство: симптоми, причини и лечение

Паническото разстройство е диагноза поставена на хора които изпитват повтарящи се неочаквани паник атаки.

Ако някога сте имали паническа атака знаете, че това може да бъде едновременно ужасяващо и изтощително преживяване.

Паник атаката е рязък прилив на силен страх или дискомфорт, който достига връх за минути, и през това време се появяват различни психологически и физически симптоми. Тези симптоми включват бърза сърдечна честота, изпотяване, треперене, задух, горещи вълни и виене на свят. Както и усещане за предстояща гибел, втрисане, гадене, коремна болка, болки в гърдите, главоболие и скованост или изтръпване.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Терминът паническо разстройство се отнася до факта, че човек е имал повече от една неочаквана паническа атака. За разлика от тях очакваните панически атаки се появяват когато има очевидна причина за задействане. Ккато специфична фобия или генерализирано тревожно разстройство. В САЩ приблизително 50% от хората с паническо разстройство изпитват както неочаквани, така и очаквани панически атаки.

Как се усеща паник атаката?

Пристъпите на паника причиняват различни тревожни симптоми, които могат да бъдат ужасяващи за човек преживял атаката. Някои хора бъркат паник атаките със сърдечни пристъпи и мнозина вярват, че умират. Други усещат смесица от съмнение в себе си или че са обречени на предстояща гибел. Някои от тях също могат да намерят моментите за изключително смущаващи и се въздържат да разказват на своите приятели, семейство или специалист по психично здраве.

Симптоми на паническа атака

Въз основа на критериите за паническо разстройство на Диагностичният и статистически наръчник на психичните разстройства симптомите на паническите атаки са физически и психологични.

Физически симпотми на паническите атаки

 • Сърцебиене или ускорена сърдечна честота
 • Изпотяване
 • Треперене
 • Задух и чувство на задушаване
 • Болка в гърдите или дискомфорт
 • Усещане за виене на свят или припадък
 • Втрисане или чувство за топли вълни
 • Усещания за скованост или изтръпване ("иглички")

Психологични симпотми на паническите атаки

 • Страх или загуба на контрол или "полудяване"
 • Страх от умиране
 • Усещане да се откъсваш от себе си или от заобикалящата среда или да наблюдаваш себе си извън тялото си

За да получите диагноза паническо разстройство паническите атаки трябва да са неочаквани и по време на атаката да се появят четири или повече от горните симптоми. За панически атаки, които се очакват, което означава, че се очаква да се появят във връзка с някаква фобия, тревожност или друго психично разстройство. Като трябва да се появят и четири или повече симптоми.

Колко дълго трае паник атаката?

Въпреки, че продължителността варира при различните хора обикновено паническите атаки достигат своя пик в рамките на 10 минути или по-малко и след това симптомите започват да отшумяват. Паническите атаки рядко продължават повече от час, като повечето траят около 20 до 30 минути.

Паническите атаки носят ли лоши последици за сърцето?

Според проучване публикувано в Psychology Medicine хората които страдат от панически атаки и паническо разстройство могат да бъдат изложени на по-висок риск от сърдечен удар и сърдечни заболявания по-късно в живота.__ Въпреки, че връзката между паническото разстройство и сърдечните заболявания остава спорна проучването установява, че в сравнение с хора без паническо разстройство при страдащите е установен до 36% по-висок риск от сърдечен удар и до 47% по-висок риск от сърдечни заболявания. Ако страдате от пристъпи на паника обърнете внимание за всякакви симптоми на болка в гърдите, за да изключите всички проблеми със здравето на сърцето.

Може ли да се умре от паник атака?

Докато паник атаките причиняват различни физически проблеми и много хора съобщават, че се чувстват като че ли ще умрат при такова преживяване, не можете да умрете от паническа атака.

Предразположени ли сте към паническа атака и паническо разстройство?

Ако сте склонни да изпитвате негативни емоции и сте чувствителни към тревожност може да сте изложени на риск от появата на панически атаки и паническо разстройство. Преживявания в детска възраст на сексуална или физическа злоупотреба, тютюнопушене и междуличностни стресови фактори през месеците преди първата паника също са рискови фактори.

Освен това се смята, че генетиката играе роля за податливостта към паническо разстройство. Въпреки, че точните гени, генни продукти или функции които са замесени не са известни. Хората с родител или родители с диагноза тревожност, депресия или биполярно разстройство също се смятат за по-висок риск от развитие на паническо разстройство.

Как да спрете паническата атака

Тъй като симптомите започват да достигат своя пик по време на паник атака може да се почувствате, че това изживяване никога няма да свърши. Въпреки, че може да мислите, че няма какво да направите освен да изчакате има някои техники които можете да практикувате, за да намалите тежестта на симптомите си и да разсеете ума си.

Съставете си план за справяне в момента. Независимо какъв е планът Ви най-важното е да имате такъв. Можете да мислите за него като за начален набор от инструкции за себе си когато почувствате паник атака. Една от стъпките може да бъде да се измъкнете от средата около Вас където се намирате в момента, да се обадите на приятел или член на семейството който може да Ви отвлече вниманието от симптомите и да Ви помогне да се успокоите. След това можете да включите следните техники.

1. Практикувайте дълбоко дишане. Задухът като често срещан симптом на панически атаки може да Ви накара да се чувствате безпомощни и извън контрол. Кажете си, че задухът Ви е симптом на паническа атака и, че това е само временно. След това започнете като поемете дълбоко въздух за общо четири секунди, задръжте за секунда и издишате за общо четири секунди. Продължавайте да повтаряте този модел докато дишането Ви стане контролирано и стабилно. Фокусирането върху броя на четири не само ще Ви попречи на хипервентилацията (повишаване на нивата на кислород), но също така може да помогне за спиране на други симптоми.

2. Използвайте техники за мускулна релаксация. В разгара на паническа атака е неизбежно да се почувствате като изгубен контрол над тялото си, но техниките за мускулна релаксация ще Ви позволяват да си върнете част от този контрол. Прогресивната мускулна релаксация е проста, но ефективна техника за панически и тревожни разстройства. Започнете с стискане на юмрук и задържане на това стискане до броенето на 10. След като стигнете до 10, освободете стискането и оставете ръката си да се отпусне напълно. На следващо място опитайте същата техника с краката си и след това постепенно работете по пътя си, стискайки тялото и отпускайки всяка мускулна група: крака, седалищни мускули, корем, гръб, ръце, длани, рамене, шия и лице.

3. Повтаряйте си мантра. Може да се почувствате малко странно и неудобно да правите това в началото, но повтарянето на окуражаваща положителна мантра към себе си по време на паническа атака може да служи като механизъм за справяне. Опитайте да повторите нещо толкова просто като "Това е временно. Ще бъда добре или Няма да умра. Просто трябва да дишам.

4. Фокусирайте се върху някакъв обект. Изберете обект който можете да видите някъде пред себе си и отбележете всичко което виждате по него. От неговия цвят и размер до всички шарки, къде може да сте виждали други като него или нещо съвсем противоположно на обекта. Можете да направите това наум или да говорите на глас на себе си или на приятел.

Лечение на паническа атака

Установено е, че както психотерапията, така и медикаментите са ефективни за намаляване на честотата и интензивността на паническите атаки. Конкретният път на лечение ще зависи от личните предпочитания, медицинската история и тежестта на Вашите пристъпи.

Форма на психотерапията наречена когнитивно-поведенческата терапия (КПТ) е открита от няколко проучвания като най-ефективното лечение на панически атаки и паническо разстройство. По време на КПТ ще работите с терапевт за тренировки за релаксация, преструктуриране на Вашите мисли и поведение, съзнание, лечение на експозиция и намаляване на стреса. Много хора които страдат от панически атаки започват да забелязват намаление в рамките на седмици, а симптомите често намаляват значително или отминават напълно в рамките на няколко месеца.

Вашият лекар може също да ви предложи да опитате някаква форма на лекарство като част от лечението си. Тези лекарства могат да бъдат изключително полезни за управление на симптомите на паническа атака, както и за тревожност и депресия.

Каква е разликата между тревожнно разстройство и паник атака?

Много хора използват термините тревожно разствойство и паник атака като взаимозаменяеми, но в действителност те представляват две различни преживявания. Терминът паническа атака описва отличителните характеристики на паническото разстройство или паническите атаки които се появяват в резултат на друго психическо разстройство. За да се считате за паническа атака, трябва да присъстват четири или повече от симптомите.

Терминът тревожно разстройство не се класифицира като фактор за паник атака. По-скоро се използва за описание на основна характеристика на множество различни тревожни разстройства. Кулминацията на симптомите които се получават в състояние на тревожност - като неспокойствие, задух, повишен сърдечен ритъм и затруднена концентрация може да се почувства като "атака", но като цяло са по-малко интензивни от тези изпитвани в разгара на паническа атака.

Как да помогнем на някой който има паническа атака?

Да видите приятел или любим човек да изпита паническа атака може да бъде плашещо преживяване. Може също да бъде предизвикателство да се почувствате безсилни да помогнете на този човек и да го наблюдавате как страда. Въпреки, че е малко вероятно да успеете да спрете паническата атака на любимия Ви човек има неща които можете да направите и да кажете, за да им помогнете.

На първо място е важно да останете спокойни търпеливи и разбиращи. Помогнете на приятеля си да изчака паник атаката като го насърчавате да вдишва дълбоко за четири секунди и да издишва за четири секунди. Бъдете до него и го уверете, че тази атака е само временна и ще премине през нея. Можете също така да напомните, че може да смените средата в която се намирате, ако би се почувствал по-удобно на друго място и се опитвате да проведете сърдечен разговор.

След като пристъпът на паника приключи и човекът се върне в спокойно състояние насърчете го да потърси помощ от специалист по психично здраве възможно най-бързо, ако още не го е направил. Можете да помогнете допълнително като търсите лицензиран професионалист, изследвате техники за справяне онлайн и търсите книги за самопомощ които могат да бъдат полезни, групи за взаимопомощ.

Ако сте имали панически атаки или смятате, че имате паническо разстройство потърсете Вашия лекар и специалист по психично здраве за диагноза и лечение.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ОНЛАЙН КОНСУЛТАЦИЯ С ОТСТЪПКА ТУК!

Въпреки, че паническите атаки могат да се чувстват като изтощително и смущаващо състояние важно е да знаете,че не сте сами и за психическото Ви здраве няма нищо неудобно.

https://www.psycom.net


Картата може да се отвори от тук.
Здравни консултации ОНЛАЙН може да видите от ТУК
Дезинфектанти от тук
Тестове, маски, прегледи от тук

Прочетете още:
Симптомите на коронавирус Covid-19
Как да се предпазим от Коронавирус Covid-19?
Коронавирус Covid-19: Митове и факти


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се